Υπηκοότητα, όχι απέλαση για τον Νίκο Άγκο

Φωτογραφία

Η υπόθεση του Νίκο Άγκο φέρνει στην επιφάνεια την ομηρεία των μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα με νόμιμη άδεια παραμονής, η οποία πρέπει να ανανεώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Κύμα μηνυμάτων και συμπαράστασης στο Ίντερνετ, ψηφίσματα συμπαράστασης από κόμματα, αντιρατσιστικές οργανώσεις και από την ΕΣΗΕΑ έχει προκαλέσει η απόφαση για την απέλαση του αλβανικής καταγωγής δημοσιογράφου Niko Ago που, για περισσότερα από 20 χρόνια, ζει και εργάζεται στην Ελλάδα.

Όπως γράφει ο ίδιος, στις 17 Μαΐου ειδοποιήθηκε ότι πρέπει να εγκαταλείψει τη χώρα εντός 30 ημερών, επειδή το έτος 2007-2008, περίοδο την οποία είχε πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας, δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων για να ανανεώσει την άδεια παραμονής του. Συμπλήρωσε 20 χρόνια στην Ελλάδα και μπήκε αισίως στον εικοστό πρώτο. Από τότε που ήρθε, εργάστηκε σε διάφορες δουλειές. Μετά από πολύ κόπο και κυρίως πολύ διάβασμα, έμαθε την ελληνική γλώσσα κι έκανε το όνειρό του πραγματικότητα, που ήταν η δημοσιογραφία.

Μεγαλώνει δυο κόρες που σήμερα είναι 18,5 και 17,5 ετών. Η μεγάλη του κόρη ήρθε στην Ελλάδα 5 μηνών, η μικρή γεννήθηκε στην Ελλάδα και δεν γνώρισε άλλη χώρα για πατρίδα της. Ο Άγκο έχει ενεργή δράση για τα δικαιώματα των μεταναστών και είναι μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Η υπόθεση του Νίκο Άγκο φέρνει στην επιφάνεια την ομηρεία των μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα με νόμιμη άδεια παραμονής, η οποία πρέπει να ανανεώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Προϋπόθεση για την ανανέωση αυτή ήταν η συλλογή 200 ενσήμων το χρόνο ως την απεργία πείνας των 300 μεταναστών εργατών, οπότε τα απαιτούμενα ένσημα μειώθηκαν σε 120 ετησίως. Ο Νίκο, όπως και πολλοί ακόμα μετανάστες που ζουν εδώ –όπως άλλωστε και πολλοί Έλληνες εργαζόμενοι– είναι αδύνατο να συμπληρώσουν αυτό τον αριθμό ενσήμων, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, λόγω της ανεργίας που συνεπάγεται η οικονομική κρίση, αλλά και της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

Υποκριτικά ευαισθητοποιήθηκε για τον Νίκο Άγκο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Ενός κόμματος που είναι υπεύθυνο για την απονομιμοποίηση δεκάδων χιλιάδων μεταναστών τα τελευταία χρόνια, καθώς οι νόμοι αυτοί είναι δημιουργήματα δικά του. Το κίνημα για τα δικαιώματα των μεταναστών εδώ και χρόνια διεκδικεί την πλήρη αποσύνδεση της άδειας παραμονής από τα ένσημα και την επανα-νομιμοποίηση όλων των μεταναστών που έχασαν την άδεια παραμονής τους εξαιτίας αυτών των ρατσιστικών νόμων. Υπεύθυνοι για την ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία είναι οι εργοδότες και οι πολιτικές της ανεργίας του μνημονίου, όχι οι μετανάστες εργάτες.

Η νίκη της Αριστεράς στις εκλογές είναι μια ευκαιρία για να ξαναθέσουμε τα ζητήματα των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων των μεταναστών στην πραγματική ταξική τους βάση: Παράνομοι είναι οι «λαθρο»εργοδότες, όχι οι μετανάστες εργάτες. Κανένας εργάτης ανασφάλιστος, κανένας μετανάστης χωρίς χαρτιά.

Επικαιρότητα

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία