Φύλλο Νο 287 (3 Απρίλη 2013)

Στις φοιτητικές εκλογές ψηφίζουμε: Ανατροπή!

Στις 17 Απρίλη θα διεξαχθούν φοιτητικές εκλογές. Φέτος σε πολλές σχολές πανελλαδικά είναι πολύ πιθανό να αποτυπωθούν οι αντιδράσεις ενάντια στο Σχέδιο Αθηνά. Πολλά ιδρύματα τελούν ακόμα υπό κατάληψη και ανακοινώνουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα, μέχρι να παρθεί πίσω το σχέδιο.

Να ανατρέψουμε τα μνημόνια και την κυβέρνηση - Καμιά θυσία για το ευρώ

Οι εξελίξεις στην Κύπρο ανοίγουν μια νέα σελίδα σχετικά με τους χειρισμούς της κρίσης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Το «σχέδιο Α», το «σχέδιο Β» και το «σχέδιο Κυβέρνηση της Αριστεράς»

Η κυπριακή υπόθεση, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με ανοιχτό το ενδεχόμενο της αποχώρησης της χώρας από το ευρώ, είναι η πιο απροκάλυπτη απόδειξη πως η βαθιά καπιταλιστική κρίση απαιτεί όχι μόνο την υποτίμηση της εργασίας, αλλά και την καταστροφή τμημάτων –των πιο αδύναμων– του κεφαλαίου.

Το «κούρεμα» των καταθέσεων κορυφή του «παγόβουνου» της κρίσης

Ο Σόιμπλε και το Eurogroup οργανώνουν (με το «κούρεμα» των καταθέσεων στην Κύπρο) μια τεράστια «προβοκάτσια» ενάντια στο τραπεζικό σύστημα στον ευρωπαϊκό Νότο, η Λαϊκή είναι η πρώτη τράπεζα στην Ευρωζώνη που επίσημα ευρωπαϊκά όργανα επιβάλλουν το κλείσιμό της, η τρόικα αμφισβητεί τη συγχώνευση Εθνικής-Eurobank και οι «πιο τροϊκανοί και από τους τροϊκανούς» Προβόπουλος και Στουρνάρας τα στυλώνουν υπερασπιζόμενοι το «μεγάλο Deal»… Τι σημαίνουν όλα αυτά; Σίγουρα κάτι πολύ περισσότερο από ζητήματα διευθέτησης της «τραπεζικής εποπτείας». Ας δούμε συγκεκριμένα.

Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Νοτίων: Η συζήτηση προωθημένη προς τ’ αριστερά, η διαδικασία κολλημένη γραφειοκρατικά

Η συζήτηση για τη σύσταση της νομαρχιακής επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ στη Νότια Αθήνα, παρότι καθυστέρησε χρονικά, ήταν πολύ προχωρημένη πολιτικά.

Κυπριακή κρίση: Τα αναγκαία πολιτικά συμπεράσματα για τον ΣΥΡΙΖΑ

Μοναδική κόκκινη γραμμή μιας κυβέρνησης της Αριστεράς είναι η σωτηρία του λαού!

Επίσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ στην Εθνοdata

Με αφορμή την πρώτη μέρα της ρύθμισης του κατώτατου μισθού με απόφαση του υπουργού Εργασίας (μετά και τη λήξη της τρίμηνης μετενέργειας της ΕΣΣΕ), κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΚΟ Αλέξη Τσίπρα και αρκετούς βουλευτές (Δ. Στρατούλης, Μ. Μπόλαρη, Α. Μητρόπουλος, Κ. Μπάρκας, Γ. Σταθάς), συνδικαλιστές και μέλη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, επισκέφτηκε το χώρο εργασίας των «ενοικιαζόμενων» εργαζομένων της Εθνοdata, στο Γέρακα.

Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα και τους συνδικαλιστές

Με μια πρωτοφανή απόφαση, τρεις συνδικαλιστές των ΟΤΑ (Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης) καταδικάστηκαν σε έξι μήνες φυλάκισης, γιατί, κατά το δικαστήριο, με τη φυσική τους παρουσία σε κινητοποίηση εργαζομένων του δήμου Ηρακλείου το 2007, άσκησαν ψυχολογική βία σε όσους εργαζόμενους του δήμου ήθελαν να εργαστούν κανονικά και ενώ από τις καταθέσεις όλων των μαρτύρων τονίστηκε ότι ποτέ δεν άσκησαν σωματική βία.

Παρίσι 23-24/3/2013: Διεθνής συνάντηση συνδικάτων

Διεθνής συνάντηση συνδικάτων έγινε στο Παρίσι στις 23 - 24 Μαρτίου η οποία συνδιοργανώθηκε από τη συνομοσπονδία SUD solitaire (Union syndicale Solidaires, Γαλλία), τη CSP conlutas (Central Sindical e Popular, Βραζιλία) και τη CGT (Confederation General de Trabajo, Ισπανία-Καταλονία).

Speedex

Μαζική γενική συνέλευση πραγματοποίησε το σωματείο εργαζομένων της εταιρείας ταχυμεταφορών Speedex, την Κυριακή 31 Μάρτη, στο ξενοδοχείο Τιτάνια.

Εργαζόμενοι ΥΠΠΟ

Ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων Υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠΠΟ) διοργάνωσε την Τρίτη 2/4 συναυλία στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

Ναυτεργάτες

Την Τετάρτη 3 Απρίλη, οι ναυτεργάτες πραγματοποιούν 24ωρη προειδοποιητική πανελλαδική απεργία.

Ελληνικές φυλακές: Η εκδικητικότητα του κράτους που ονομάζεται «σωφρονισμός»

Ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά ενός κράτους που θέλει να θεωρείται δημοκρατικό είναι το σωφρονιστικό του σύστημα, το οποίο έχει ως στόχο τη μεταμέλεια του παραβάτη και την επανένταξή του στο κοινωνικό σύνολο.

Νέες μειώσεις

Άλλα χρόνια θα φάνταζε πρωταπριλιάτικο αστείο, στα χρόνια του μνημονίου αποτελεί τη σκληρή πραγματικότητα.

Μετά το 35ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ: H οργάνωση των «από κάτω» πιο επιβεβλημένη από ποτέ

Η λήξη των εργασιών του 35ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ βρίσκει το εργατικό κίνημα προβληματισμένο. Το αποτέλεσμα, που διαμορφώθηκε, δεν δίνει ελπίδες για αναχαίτιση των βίαιων ταξικών επιθέσεων που δέχονται άνεργοι, συνταξιούχοι, εργαζόμενοι και μετανάστες.

Κοινή δράση εργαζομένων και κοινωνίας: Να σώσουμε τη δημόσια Υγεία

Η κατάσταση στο χώρο της υγείας χειροτερεύει συνέχεια. Πάνω από 40% του πληθυσμού της χώρας δεν έχει πια δικαίωμα πρόσβασης στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, καθώς οι άνεργοι ξεπερνούν το 30%, πολλοί δουλεύουν ανασφάλιστοι και πολλοί μικρέμποροι και αυτοαπασχολούμενοι είναι ανασφάλιστοι.

8o Συνέδριο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας: Αποφάσεις αντίστασης, αλληλεγγύης και ανατροπής

Το συνέδριο της ΟΕΝΓΕ, που έγινε στην Αθήνα το τριήμερο 29-31 Μαρτίου, έστειλε ένα ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα που αποτυπώθηκε στην πολιτική απόφαση: Η κυβέρνηση των μνημονίων και η πολιτική της στην υγεία πρέπει να ανατραπούν!

Αττικό Νοσοκομείο και Κέντρο Υγείας Περιστερίου: Η μάχη συνεχίζεται

Η μάχη των εργαζομένων του Αττικού Νοσοκομείου συνεχίζεται συντονισμένα μαζί με κάτοικους και φορείς από τη Δυτική Αθήνα για τη σωτηρία του, αλλά και για το Κέντρο Υγείας Περιστερίου, το οποίο υπάγεται στο Αττικό Νοσοκομείο.

Να μην κλείσει το ΓΝ Πατησίων

Με μεγάλη συμμετοχή κατοίκων των γύρω περιοχών, δημοτικών παρατάξεων και όλων των πολιτικών δυνάμεων της Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ), πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της 26ης Μαρτίου συγκέντρωση και κοινή πορεία για τη διάσωση του Γενικού Νοσοκομείου Πατησίων, μετά από κάλεσμα του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου.

Κινητοποιήσεις στον «Ευαγγελισμό»

Στις 27 Μαρτίου οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Ευαγγελισμός πραγματοποίησαν δυναμική και μαζική παρέμβαση στη διοίκηση του νοσοκομείου. Από τις αρχές του Μάρτη οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, που θα κλιμακωθούν το επόμενο διάστημα.

Η τρόικα έρχεται, η τρικομματική φοβάται - Ένας ο στόχος: Ανατροπή της λιτότητας

Οι δημοσκοπήσεις, παρότι έλειψαν κραυγαλέα τις προηγούμενες εβδομάδες (όταν προφανώς τα αποτελέσματα δεν θα ήταν τα «σωστά»), «έσκασαν» η μία μετά την άλλη τις τελευταίες ημέρες -ειδικά μετά το ξέσπασμα της κυπριακής κρίσης- σε μια προσπάθεια αναστύλωσης του κύρους του τρικομματικού θιάσου στην Ελλάδα.

Ο καπιταλισμός μαζικοποιεί τη φτώχεια

Η ΕΕ εξαθλιώνει τους λαούς. Η Ευρώπη των λαών, που οραματιζόμαστε, αναστενάζει κάτω από την μπότα της υπαρκτής Ευρώπης των καπιταλιστών

Προσυνεδριακή συζήτηση στο ΚΚΕ: Η υπόγεια φωτιά καίει…

Για «χιονοστιβάδα αμφισβήτησης» των θέσεων της ΚΕ κάνουν λόγο ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ, φτάνοντας να παραδέχονται σε δημοσιογράφους τον «αιφνιδιασμό» της ηγεσίας μπροστά στην έκταση του φαινομένου.

Στα σύντομα...

Σε 2,4-4 δισ. ευρώ υπολογίζεται το «χρηματοδοτικό κενό» μεταξύ των συμφωνηθέντων με την τρόικα και των πεπραγμένων της τρικομματικής. Με βάση το Μνημόνιο 3 η συνέπεια είναι, σχεδόν, αυτόματη: Νέα μέτρα. Εκτός αν ο κόσμος βρει τη δύναμη να τους ανατρέψει. Σε κάθε περίπτωση βαδίζουμε προς νέα κρίση, με την «εκταμίευση» της δόσης Μαρτίου-Απριλίου καθόλου –μα καθόλου– διασφαλισμένη…

Αλλαγή τοπίου στην Ανατολική Μεσόγειο;

Η συγνώμη του Νετανιάχου στην Τουρκία μπορεί να αποδειχθεί η αρχή μιας συνολικότερης αναδιάταξης στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο καθένας καταλαβαίνει ότι η διάρρηξη μιας στρατηγικής συμμαχίας για τρία συνεχόμενα έτη είχε πολύ σοβαρότερες αιτίες από το «ζήτημα τιμής» γύρω από την ισραηλινή επίθεση στο Μαβί Μαρμαρά.

Η ανεξέλεγκτη κρίση στη Συρία και οι ιμπεριαλιστές

Πριν λίγο καιρό, ο Συνασπισμός της Συριακής Αντιπολίτευσης, υπό την πίεση των διεθνών «Φίλων της Συρίας», προχώρησε σε εκλογή «μεταβατικής κυβέρνησης».

Η κρίση στην Κορέα

Πολεμικές απειλές στην «πυριτιδαποθήκη» του Ειρηνικού

Μάχη για τη σωτηρία των σχολείων στο Σικάγο

Το συνδικάτο των εκπαιδευτικών του Σικάγου έγινε διεθνώς γνωστό με τη νικηφόρα απεργία που οργάνωσε υποδειγματικά πριν λίγους μήνες.

Η Σύνοδος των BRICS

Στο Ντέρμπαν της Ν. Αφρικής έκλεισε ένας κύκλος. Όλες οι χώρες BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) φιλοξένησαν από μια σύνοδο.

Βρετανία: Διεργασίες στο κίνημα και την Αριστερά

Μια κοινή ανοιχτή επιστολή από τους Ζιλμπέρ Ασκάρ, Κεν Λόουτς και την Κέιτ Χάντσον έχει ταράξει τα νερά στη Βρετανία

Η μάχη ενάντια στο Σχέδιο Αθηνά συνεχίζεται - Ένας πρώτος απολογισμός των κινητοποιήσεων

Η συζήτηση για την ανατροπή του Σχεδίου Αθηνά ακόμα μένει ανοικτή

Χρυσαυγίτες: Οι καλύτεροι φίλοι των αφεντικών

Δεν μας κάνει εντύπωση η αγάπη που επιδεικνύει η Νέα Δημοκρατία προς την αδελφή παράταξη της Χρυσής Αυγής και εκδηλώνεται σε κάθε ευκαιρία

Μικρά Αντρατσιστικά

Την 25η Μαρτίου, σε πολλές πόλεις και χωριά, όπως στην Κοζάνη, στο Λουτράκι και στην Περαχώρα Κορινθίας, αντιφασίστες είτε φώναξαν συνθήματα εναντίον των χρυσαυγιτών, είτε εμπόδισαν την κατάθεση στεφάνου. Η πιο συγκινητική στιγμή, όμως, ήταν όταν στη Λάρισα ανάπηρος πολέμου αποχώρησε από την κατάθεση στεφάνων, διαμαρτυρόμενος για την παρουσία της Χρυσής Αυγής. Απομόνωση. Αυτό ακριβώς τους χρειάζεται.

Συντονισμένος αγώνας διαρκείας για να ρίξουμε την κυβέρνηση

Όλοι στην εργατική συγκέντρωση στις 7 Απρίλη, στις 6 μ.μ. στα Προπύλαια και πορεία στο Σύνταγμα.

Λαϊκή Στάση Πληρωμών τον Απρίλη

Οι συλλογικότητες που συμμετέχουν στο συντονισμό «Δεν Χρωστάμε-Δεν Πουλάμε-Δεν πληρώνουμε» συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στα χαράτσια και τη φοροληστεία με την ανακήρυξη του Απρίλη σε μήνα προειδοποιητικής «λαϊκής στάσης πληρωμών».