Φύλλο Νο 287 (3 Απρίλη 2013)

Η κυπριακή υπόθεση, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με ανοιχτό το ενδεχόμενο της αποχώρησης της χώρας από το ευρώ, είναι η πιο απροκάλυπτη απόδειξη πως η βαθιά καπιταλιστική κρίση απαιτεί όχι μόνο την υποτίμηση της εργασίας, αλλά και την καταστροφή τμημάτων –των πιο αδύναμων– του κεφαλαίου.

Ο Σόιμπλε και το Eurogroup οργανώνουν (με το «κούρεμα» των καταθέσεων στην Κύπρο) μια τεράστια «προβοκάτσια» ενάντια στο τραπεζικό σύστημα στον ευρωπαϊκό Νότο, η Λαϊκή είναι η πρώτη τράπεζα στην Ευρωζώνη που επίσημα ευρωπαϊκά όργανα επιβάλλουν το κλείσιμό της, η τρόικα αμφισβητεί τη συγχώνευση Εθνικής-Eurobank και οι «πιο τροϊκανοί και από τους τροϊκανούς» Προβόπουλος και Στουρνάρας τα στυλώνουν υπερασπιζόμενοι το «μεγάλο Deal»… Τι σημαίνουν όλα αυτά; Σίγουρα κάτι πολύ περισσότερο από ζητήματα διευθέτησης της «τραπεζικής εποπτείας». Ας δούμε συγκεκριμένα.

Με αφορμή την πρώτη μέρα της ρύθμισης του κατώτατου μισθού με απόφαση του υπουργού Εργασίας (μετά και τη λήξη της τρίμηνης μετενέργειας της ΕΣΣΕ), κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΚΟ Αλέξη Τσίπρα και αρκετούς βουλευτές (Δ. Στρατούλης, Μ. Μπόλαρη, Α. Μητρόπουλος, Κ. Μπάρκας, Γ. Σταθάς), συνδικαλιστές και μέλη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, επισκέφτηκε το χώρο εργασίας των «ενοικιαζόμενων» εργαζομένων της Εθνοdata, στο Γέρακα.

Με μια πρωτοφανή απόφαση, τρεις συνδικαλιστές των ΟΤΑ (Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης) καταδικάστηκαν σε έξι μήνες φυλάκισης, γιατί, κατά το δικαστήριο, με τη φυσική τους παρουσία σε κινητοποίηση εργαζομένων του δήμου Ηρακλείου το 2007, άσκησαν ψυχολογική βία σε όσους εργαζόμενους του δήμου ήθελαν να εργαστούν κανονικά και ενώ από τις καταθέσεις όλων των μαρτύρων τονίστηκε ότι ποτέ δεν άσκησαν σωματική βία.

Διεθνής συνάντηση συνδικάτων έγινε στο Παρίσι στις 23 - 24 Μαρτίου η οποία συνδιοργανώθηκε από τη συνομοσπονδία SUD solitaire (Union syndicale Solidaires, Γαλλία), τη CSP conlutas (Central Sindical e Popular, Βραζιλία) και τη CGT (Confederation General de Trabajo, Ισπανία-Καταλονία).

Μαζική γενική συνέλευση πραγματοποίησε το σωματείο εργαζομένων της εταιρείας ταχυμεταφορών Speedex, την Κυριακή 31 Μάρτη, στο ξενοδοχείο Τιτάνια.

Ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων Υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠΠΟ) διοργάνωσε την Τρίτη 2/4 συναυλία στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

Την Τετάρτη 3 Απρίλη, οι ναυτεργάτες πραγματοποιούν 24ωρη προειδοποιητική πανελλαδική απεργία.

Ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά ενός κράτους που θέλει να θεωρείται δημοκρατικό είναι το σωφρονιστικό του σύστημα, το οποίο έχει ως στόχο τη μεταμέλεια του παραβάτη και την επανένταξή του στο κοινωνικό σύνολο.

Άλλα χρόνια θα φάνταζε πρωταπριλιάτικο αστείο, στα χρόνια του μνημονίου αποτελεί τη σκληρή πραγματικότητα.

Η λήξη των εργασιών του 35ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ βρίσκει το εργατικό κίνημα προβληματισμένο. Το αποτέλεσμα, που διαμορφώθηκε, δεν δίνει ελπίδες για αναχαίτιση των βίαιων ταξικών επιθέσεων που δέχονται άνεργοι, συνταξιούχοι, εργαζόμενοι και μετανάστες.

Το συνέδριο της ΟΕΝΓΕ, που έγινε στην Αθήνα το τριήμερο 29-31 Μαρτίου, έστειλε ένα ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα που αποτυπώθηκε στην πολιτική απόφαση: Η κυβέρνηση των μνημονίων και η πολιτική της στην υγεία πρέπει να ανατραπούν!

Η μάχη των εργαζομένων του Αττικού Νοσοκομείου συνεχίζεται συντονισμένα μαζί με κάτοικους και φορείς από τη Δυτική Αθήνα για τη σωτηρία του, αλλά και για το Κέντρο Υγείας Περιστερίου, το οποίο υπάγεται στο Αττικό Νοσοκομείο.

Με μεγάλη συμμετοχή κατοίκων των γύρω περιοχών, δημοτικών παρατάξεων και όλων των πολιτικών δυνάμεων της Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ), πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της 26ης Μαρτίου συγκέντρωση και κοινή πορεία για τη διάσωση του Γενικού Νοσοκομείου Πατησίων, μετά από κάλεσμα του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου.

Στις 27 Μαρτίου οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Ευαγγελισμός πραγματοποίησαν δυναμική και μαζική παρέμβαση στη διοίκηση του νοσοκομείου. Από τις αρχές του Μάρτη οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, που θα κλιμακωθούν το επόμενο διάστημα.

Η κατάσταση στο χώρο της υγείας χειροτερεύει συνέχεια. Πάνω από 40% του πληθυσμού της χώρας δεν έχει πια δικαίωμα πρόσβασης στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, καθώς οι άνεργοι ξεπερνούν το 30%, πολλοί δουλεύουν ανασφάλιστοι και πολλοί μικρέμποροι και αυτοαπασχολούμενοι είναι ανασφάλιστοι.

Οι δημοσκοπήσεις, παρότι έλειψαν κραυγαλέα τις προηγούμενες εβδομάδες (όταν προφανώς τα αποτελέσματα δεν θα ήταν τα «σωστά»), «έσκασαν» η μία μετά την άλλη τις τελευταίες ημέρες -ειδικά μετά το ξέσπασμα της κυπριακής κρίσης- σε μια προσπάθεια αναστύλωσης του κύρους του τρικομματικού θιάσου στην Ελλάδα.

Σε 2,4-4 δισ. ευρώ υπολογίζεται το «χρηματοδοτικό κενό» μεταξύ των συμφωνηθέντων με την τρόικα και των πεπραγμένων της τρικομματικής. Με βάση το Μνημόνιο 3 η συνέπεια είναι, σχεδόν, αυτόματη: Νέα μέτρα. Εκτός αν ο κόσμος βρει τη δύναμη να τους ανατρέψει. Σε κάθε περίπτωση βαδίζουμε προς νέα κρίση, με την «εκταμίευση» της δόσης Μαρτίου-Απριλίου καθόλου –μα καθόλου– διασφαλισμένη…

Η συγνώμη του Νετανιάχου στην Τουρκία μπορεί να αποδειχθεί η αρχή μιας συνολικότερης αναδιάταξης στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο καθένας καταλαβαίνει ότι η διάρρηξη μιας στρατηγικής συμμαχίας για τρία συνεχόμενα έτη είχε πολύ σοβαρότερες αιτίες από το «ζήτημα τιμής» γύρω από την ισραηλινή επίθεση στο Μαβί Μαρμαρά.

Στο Ντέρμπαν της Ν. Αφρικής έκλεισε ένας κύκλος. Όλες οι χώρες BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) φιλοξένησαν από μια σύνοδο.

Στις 17 Απρίλη θα διεξαχθούν φοιτητικές εκλογές. Φέτος σε πολλές σχολές πανελλαδικά είναι πολύ πιθανό να αποτυπωθούν οι αντιδράσεις ενάντια στο Σχέδιο Αθηνά. Πολλά ιδρύματα τελούν ακόμα υπό κατάληψη και ανακοινώνουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα, μέχρι να παρθεί πίσω το σχέδιο.