Ανακοίνωση Τ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ζωγράφου και Δήλωση της βουλευτού Α' Αθήνας Μαρίας Μπόλαρη για τη χθεσινή καταστολή

Σχετικά με την απρόκλητη επίθεση της αστυνομίας και τις συλλήψεις στου Ζωγράφου, σε προσυγκέντρωση για την απεργιακή πορεία.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

 

 

Σήμερα οι Ζωγραφιώτες έγιναν μάρτυρες μιας ακόμη επίθεσης των κρατικών δυνάμεων καταστολής ενάντια στα δημοκρατικά μας δικαιώματα, αυτή τη φορά στο Δήμο μας.

Όταν απεργοί, μαθητές και σπουδαστές συγκεντρώθηκαν στη πλατεία Γαρδένιας, μετά από κάλεσμα συλλογικοτήτων της γειτονιάς μας, με σκοπό να κατευθυνθούν στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Αθήνας, αστυνομικές δυνάμεις, υλοποιώντας συνολικότερο κυβερνητικό (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜΑΡ) σχέδιο τρομοκράτησης του αγωνιζόμενου λαού και των εργαζομένων, επιτέθηκαν απρόκλητα και μάλιστα προχώρησαν σε 12 συλλήψεις, μεταξύ αυτών και μαθητών, οι οποίοι κρατούνται στη Γ.Α.Δ.Α για να παραπεμφθούν σε δίκη με βαριές κατηγορίες. Το γεγονός ότι το σκηνικό αυτό επαναλήφθηκε σε πολλές γειτονιές της Αθήνας δείχνει ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση γνωρίζει ότι η συναίνεση είναι πλέον παρελθόν και την αντικαθιστά με τη βαριά καταστολή.

Το απόγευμα, μετά την μεγαλειώδη πορεία των απεργών εργαζομένων και του λαού στο κέντρο της Αθήνας, επαναλήφθηκε με πιο προκλητικό ακόμα τρόπο νέα αστυνομική επίθεση ωμής άσκησης βίας και καταστολής στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στους συλληφθέντες στην πλατεία Γαρδένιας. Και στις δύο περιπτώσεις η αστυνομία, πρωτοφανώς στοχοποίησε και επιχείρησε να διαλύσει δύο ειρηνικές πολιτικές συγκεντρώσεις, περιστέλλοντας το συνταγματικό δικαίωμα του «συνέρχεσθαι».

Με την διπλή αυτή επίθεση, στο πλαίσιο της πολιτικής φόβου, βίας και προληπτικής καταστολής, επιχείρησαν να παρεμποδίσουν τη συμμετοχή των πολιτών στη διαδήλωση της γενικής απεργίας κατά της πολιτικής των μνημονίων και των νέων μέτρων εξόντωσης του λαού.

Η ενεργή αντίδραση δεκάδων κατοίκων που ήταν παρόντες και συμπαραστάθηκαν στους συλληφθέντες, εκδηλώνοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη τους, αποδεικνύουν ότι αυτές οι επιδιώξεις δεν θα περάσουν .

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΟΘΗΚΕ ΑΠΟ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ. ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ

-Να αντισταθούμε στην επίθεση ενάντια στα δημοκρατικά μας δικαιώματα που στρώνουν το δρόμο να περάσει ο φασισμός στον τόπο μας.

-Να αγωνιστούμε για να μην περάσουν τα αντιλαϊκά μνημονιακά μέτρα

Οι κατηγορούμενοι εκτός των πλημμελημάτων παρεπέμπτονται από τον εισαγγελέα ποινικής δίωξης, στον 19ο τακτικού ανακριτή με την κατηγορία ότι είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους. Μοναδικό εύρημα τους ισχυρισμούς των αστυνομικών ότι βρέθηκαν να κατέχουν δύο χειρουργικές μάσκες οι οποίες δεν είχαν χρησιμοποιηθεί.

 Οι αστυνομικοί στην μαρτυρική τους κατάθεση δηλώνουν ότι δεν είδαν κανέναν από τους κατηγορούμενους να έχουν καλυμμένα χαρακτηριστικά, αλλά ο εισαγγελέας απεφάνθη ότι εφόσον κατείχαν τις χειρουργικές μάσκες, θα μπορούσαν να τις χρησιμοποιήσουν.

 Από πότε η κατοχή χειρουργικής μάσκας για προφύλαξη από τα δακρυγόνα, συνιστά ποινικό αδίκημα; Πόσο μάλλον όταν δεν είχαν καν χρησιμοποιηθεί.

Η ΤΟΠΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΡΙΖΑ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

-Ζητάμε την απόσυρση των κατηγοριών.

-Να σταματήσει η αστυνομοκρατία στο Δήμο μας

-Καλεί το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει απόφαση έμπρακτης υπεράσπισης των συλληφθέντων και γενικότερα των δημοκρατικών δικαιωμάτων.

-Καλεί όλους τους φορείς του Δήμου να οργανώσουν την αλληλεγγύη τους στους συλληφθέντες και γενικά σ’ όλους τους πολίτες, για να μην περάσει ο αυταρχισμός και οι αντιδημοκρατικές επιδιώξεις της Κυβέρνησης

Ζωγράφου 26.9.2012

 

 

 

 

Δήλωση της βουλευτού Α΄Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Μαρίας Μπόλαρη, σχετικά με την καταστολή στη χθεσινή απεργιακή κινητοποίηση

 

 

 

Αθήνα 27/09/2012

 

 

 

 

 

Η βουλευτής Α΄Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Μαρία Μπόλαρη, σχετικά με την ωμή αστυνομική βία, τα χημικά, τις συλλήψεις και τις προσαγωγές, στη διάρκεια της χθεσινής  απεργιακής κινητοποίησης στην Αθήνα, δήλωσε χαρακτηριστικά:

 

 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, καταγγέλλει την αστυνομική καταστολή, τις προσαγωγές και τις συλλήψεις στη χθεσινή μεγαλειώδη απεργιακή συγκέντρωση και πορεία.

 

Η προκλητική στάση της αστυνομίας, να απαγορεύσει τις προσυγκεντρώσεις στις γειτονιές, που ειδικά στην περιοχή του Ζωγράφου οδήγησε σε απρόκλητες επιθέσεις ενάντια  σε κατοίκους και σε συλλήψεις μαθητών και νεολαίων, αμφισβητεί ανοιχτά το δημοκρατικό δικαίωμα της ελεύθερης διαδήλωσης.

 

Οι συλληφθέντες παρέμεναν για ώρες στη ΓΑΔΑ, χωρίς να επιτρέπεται η επικοινωνία με τους δικηγόρους τους, ενώ ούτε στους γονείς των ανηλίκων επιτράπηκε να τους δουν.

 

 

Μπροστά στο ποτάμι της λαϊκής οργής, η κυβέρνηση επιχείρησε να απαντήσει με ωμή βία, χημικά, εκατοντάδες προσαγωγές και δεκάδες συλλήψεις. Οι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, νέοι και συνταξιούχοι που πλημμύρισαν τους δρόμους, δεν πτοήθηκαν όμως, παρά το κλίμα τρομοκράτησης. Καμιά κατασταλτική επιχείρηση δεν μπορεί να κάμψει την αγωνιστικότητα και τη δεδομένη αποφασιστικότητα των εργαζομένων και της νεολαίας να ξηλώσουν όλα τα αντεργατικά μέτρα, μαζί με την κυβέρνηση που τα προωθεί. Η καλλιέργεια του φόβου και η καταστολή των κοινωνικών αντιστάσεων δεν θα περάσει!»

 

 

Από το πρωί ως αργά το βράδυ, σε ένδειξη συμπαράστασης και απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων, βρέθηκαν στη ΓΑΔΑ αρκετά μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, καθώς και οι βουλευτές του σχηματισμού της ριζοσπαστικής Αριστεράς Ε. Αμμανατίδου, Α. Καλογερή, Χ. Καραγιαννίδης,  Κ. Μπάρκας, Μ. Μπόλαρη, Γ. Σταθάς, Α. Σταμπουλή και Δ. Τσουκαλάς.

 

 

Online έκδοση

Επικαιρότητα

Κατηγορία