Ξεκίνησε το «θερμό» φθινόπωρο

Φωτογραφία

Πρεμιέρα νέων αγώνων στη ΔΕΘ

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Σπύρος Αντωνίου

Η πρώτη μαζική απάντηση στις πολιτικές άγριας λιτότητας, που προωθούν επίμονα συγκυβέρνηση και τρόικα, δόθηκε το περασμένο Σάββατο στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Παρά το γεγονός ότι ο Σαμαράς επισκέφτηκε την Διεθνή Έκθεση σαν «κλέφτης», δεκάδες χιλιάδες  διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των συνδικάτων, κομμάτων και οργανώσεων της Αριστεράς, στέλνοντας μήνυμα ανατροπής της μνημονιακής λαίλαπας. 

 

Οι αποκλεισμένοι δρόμοι και η αναμενόμενη προπαγάνδα των ΜΜΕ για Θεσσαλονίκη «φρούριο» δεν πτόησαν τους εργαζόμενους και τη νεολαία που από νωρίς το απόγευμα γέμισαν τους χώρους των συγκεντρώσεων.  Στη συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου και στην πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, το παρών έδωσαν μαζικά μπλοκ σωματείων, όπως της ΟΛΜΕ, της ΠΟΕ-ΟΤΑ, των ΕΛΤΑ, του ΤΤ, της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, του Σ.Ε.Τ.Ε.Α., των εργαζομένων του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης, αντιρατσιστικές συλλογικότητες και αριστερές οργανώσεις.

 

Ιδιαίτερα μεγάλη παρουσία είχε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Αρκετές χιλιάδες μέλη και φίλοι του σχήματος της ριζοσπαστικής αριστεράς, με παλμό και αποφασιστικότητα, συγκρότησαν ένα εντυπωσιακό κόκκινο μπλοκ που κατέλαβε το μεγαλύτερο μέρος της διαδήλωσης. Τα μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισαν την πορεία τους μέχρι την πύλη της ΔΕΘ και επέστρεψαν στην πλατεία Αριστοτέλους. Ανάμεσά τους, πολύ ζωντανά και συγκροτημένα τα μπλοκ της ΔΕΑ, της Κίνησης Απελάστε το Ρατσισμό, του Δικτύου Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς, της Ν.ΣΥΝ και τοπικών επιτροπών, όπως της Λάρισας και της Πυλαίας-Χορτιάτη.

 

«Εεε, οοο/πάρτε το μνημόνιο και φύγετε από εδώ», «καμιά θυσία για το ευρώ/καμιά περικοπή σε σύνταξη-μισθό», «ούτε Βενιζέλος, ούτε Σαμαράς/ενότητα και αγώνας με την Αριστερά», «δεν είναι κόμμα η Χρυσή Αυγή/είναι συμμορία ναζιστική», ήταν τα συνθήματα που έδιναν τον τόνο στη διάρκεια της τετράωρης πορείας!

 

Στην Καμάρα, ξεχωριστή συγκέντρωση και πορεία είχαν καλέσει αντιεξουσιαστές, το ΝΑΡ και κάποιες εργατικές πρωτοβουλίες. Ξεχωριστή πορεία έκανε και το ΠΑΜΕ δια μέσου της παραλίας. Παρόλα αυτά, η ακολουθία των διαδηλώσεων έδινε την αίσθηση μιας πόλης πλημυρισμένης από οργή και αγωνιστικότητα. Ο φράχτης μπροστά από τη ΔΕΘ και οι δεκάδες κλούβες σε αρκετά σημεία της πόλης ήταν χαρακτηριστικά της αστυνομοκρατίας που επικρατούσε. Στα μικροεπεισόδια που ακολούθησαν, μετά το τέλος των διαδηλώσεων, η αστυνομία προχώρησε σε 31 συλλήψεις.

 

Πέρα από τα επικοινωνιακά τεχνάσματα και τα ταξιδάκια «μεταμέλειας» του Σαμαρά στο εξωτερικό, υπάρχει και το κίνημα. Η δυναμική και η μαχητικότητα της εργατικής-λαϊκής αντίστασης θα καθορίσει το αποτέλεσμα της επιχειρούμενης ισοπέδωσης των εργατικών κατακτήσεων και των κοινωνικών δικαιωμάτων. Η πορεία της ΔΕΘ κήρυξε την έναρξη του φετινού γύρου κινητοποιήσεων του κόσμου, για την επιβίωση του οποίου υπάρχει μόνο ένας μονόδρομος: η ανατροπή αυτής της βάρβαρης πολιτικής και των εκφραστών της! Επόμενος σταθμός οι κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών, υγειονομικών, εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση την Τετάρτη 12/9 στις 12μμ, στα Προπύλαια.

 

 

 

[[{"type":"media","view_mode":"file_styles_thumbnail","fid":"859","attributes":{"class":"media-image","id":"3","typeof":"foaf:Image"}}]]

 

[[{"type":"media","view_mode":"file_styles_thumbnail","fid":"860","attributes":{"class":"media-image","id":"3","typeof":"foaf:Image"}}]]

Online έκδοση

Επικαιρότητα

Κατηγορία