Τα… ρυάκια του αγώνα ξεκίνησαν-Να γίνουν ποτάμι ανατροπής!

Φωτογραφία

Τους δρόμους του κέντρου της Αθήνας γέμισαν σήμερα δάσκαλοι, καθηγητές, γιατροί, εργαζόμενοι στους δήμους, στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό, καθώς και οι υπάλληλοι του ΤΤ, αντιδρώντας στις περικοπές των μισθών τους και στο πακέτο των μέτρων ύψους πάνω από 12 δισ. ευρώ που έχουν σχεδόν έτοιμο κυβέρνηση και τρόικα.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Σπύρος Αντωνίου

Μετά την μεγάλη πορεία στη ΔΕΘ το περασμένο Σάββατο, τη σκυτάλη πήραν σήμερα οι εργαζόμενοι σε τομείς του Δημοσίου, που αντιδρούν στην νέα λεηλασία των δικαιωμάτων τους και στην ισοπέδωση του κοινωνικού κράτους.

 

Στην πλατεία Καραϊσκάκη στις 10.00 το πρωί συγκεντρώθηκαν τα μέλη της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Με πορεία κατέληξαν στην πλατεία Κλαυθμώνος και από εκεί, μαζί με τους δημάρχους, έφτασαν έξω από το υπουργείο οικονομικών. Παρά τις επίμονες προσπάθειες των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση για να συναντηθούν με την ηγεσία του υπουργείου, ο Στουρνάρας δεν τους δέχτηκε. Προφανώς, εάν επρόκειτο για εκπροσώπους των δανειστών ή του ΣΕΒ, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά.

 

Στο πλευρό τους βρέθηκαν οι δάσκαλοι, που κήρυξαν για σήμερα 24ωρη απεργία, οι καθηγητές (στάση εργασίας), νοσοκομειακοί γιατροί, καρκινοπαθείς, άτομα με χρόνια νοσήματα, εργαζόμενοι στους υπό κατάργηση φορείς του Δημοσίου και οι υπάλληλοι του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

 

Αν και στο Σύνταγμα επικρατούσε ηρεμία, τοποθετήθηκε μετά από καιρό ο σιδερένιος φράχτης έξω από τη Βουλή, ενώ στη Β. Σοφίας υπήρχαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

 

Το πρώτο μικρό βήμα συντονισμού των πολλών και διαφορετικών κλάδων που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις έγινε σήμερα. Ένα πανεργατικό μέτωπο Παιδείας-Υγείας-ΟΤΑ κλπ., με μαχητικές και δυναμικές μορφές πάλης είναι ικανό να τινάξει τα σχέδια της συγκυβέρνησης στον αέρα. Κρίσιμος παράγοντας θα είναι επίσης η κλιμάκωση των αγώνων που ξεσπούν. Η ΑΔΕΔΥ προανήγγειλε την κήρυξη γενικής απεργίας σε συνεργασία με τη ΓΣΕΕ, το αμέσως επόμενο διάστημα, με πιθανότερη ημερομηνία την 25η Σεπτεμβρίου. Η περαιτέρω συνέχιση των δράσεων, με συνελεύσεις-ενημερώσεις σε εργατικούς χώρους, καταλήψεις είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιτυχία της απεργίας και για να διεκδικήσουμε αποφασιστικά το αίτημα για γενική πολιτική απεργία διαρκείας, που θα ανατρέψει την κυβέρνηση των εργοδοτών και τα αντιλαϊκά μέτρα της.

 

Στις σημερινές κινητοποιήσεις το παρών έδωσαν αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, μεταξύ των οποίων η Γ . Γαϊτάνη, ο Β. Διαμαντόπουλος, η Σ. Σακοράφα, ο Γ. Σταθάς, η Α. Σταμπουλή, ο Κ. Μπάρκας, η Μ. Μπόλαρη κ.α.  Η βουλευτής Α΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Μαρία Μπόλαρη, με αφορμή την άρνηση του υπουργού οικονομικών να συναντηθεί με εκπροσώπους της ΠΟΕ-ΟΤΑ, δήλωσε χαρακτηριστικά:

 

«Είναι το λιγότερο υποκριτικό, τη στιγμή που ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας συνεδριάζει επί ώρες με τους εκπροσώπους των πιστωτών της χώρας για τη λήψη αντιλαϊκών μέτρων ύψους 15 δισ. ευρώ, να αρνείται να συναντηθεί με αντιπροσωπεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Οι εργαζόμενοι που κρατούν όρθιες τις διοικητικές υπηρεσίες, την καθαριότητα, τους παιδικούς σταθμούς και τις υπόλοιπες κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων φαίνεται πως είναι «ενόχληση» για τον κ. υπουργό.

Δεν έχουμε καμιά αυταπάτη ποιών τα συμφέροντα και τα κέρδη υπερασπίζεται, με άμεσο αποτέλεσμα την κατάρρευση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι απλήρωτοι ή κακοπληρωμένοι εργαζόμενοι, που βρίσκονται ένα βήμα πριν την απόλυση, δεν ανήκουν φυσικά στην ντόπια οικονομική ελίτ και την τρόϊκα, για τους οποίους εργάζεται εντατικά ο κ. Στουρνάρας, απειλώντας εργατικές κατακτήσεις και κοινωνικά δικαιώματα δεκαετιών.

Η σημερινή κινητοποίηση των εργαζομένων και των αιρετών στους ΟΤΑ, μαζί με τους υπόλοιπους κλάδους που διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας, οι πολυπληθείς συγκεντρώσεις στη Δ.Ε.Θ., είναι μόνο η αρχή για την ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ και τρόϊκας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα συμμετέχει ενεργά σε κάθε μάχη των συνδικάτων και κοινωνικών κινημάτων που αντιπαλεύει αυτή την πολιτική. Με μαζικούς-ενωτικούς αγώνες του κόσμου της εργασίας και της νεολαίας θα κάνουμε παρελθόν όσους μας κλέβουν το παρόν και το μέλλον. Ας είναι βέβαιος για αυτό ο υπουργός Οικονομικών».

 

[[{"type":"media","view_mode":"file_styles_medium","fid":"863","attributes":{"class":"media-image","id":"4","typeof":"foaf:Image"}}]][[{"type":"media","view_mode":"file_styles_medium","fid":"864","attributes":{"class":"media-image","id":"4","typeof":"foaf:Image"}}]]

 

Online έκδοση

Επικαιρότητα

Κατηγορία