Μια πρώτη αποτίμηση των φοιτητικών εκλογών

Φωτογραφία

Η αριστερή στροφή στις κοινοβουλευτικές εκλογές, εκφράστηκε -πιο περιορισμένα για μια σειρά λόγους- και στις φετινές φοιτητικές εκλογές.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Άγγελος Κάπαρης

Ο πίνακας αποτελεσμάτων από το http://ekloges.spoudastes.gr/

 

Η άνοδος και της Αριστερής Ενότητας (ΑΡΕΝ) και της ΕΑΑΚ, ήταν μεγαλύτερη από τις προσδοκίες. Η ΠΑΣΠ ηττήθηκε κατά κράτος, ενώ η ΔΑΠ παρέμεινε στα ίδια επίπεδα. Η ΠΚΣ επίσης συγκράτησε τις δυνάμεις της. Βέβαια υπήρξε σημαντική αύξηση της αποχής.

 

Η άνοδος της ριζοσπαστικής αριστεράς, οφείλεται στον πρωταγωνιστικό ρόλο που έπαιξε στην αντίσταση ενάντια στο νόμο πλαίσιο. Παράλληλα μεγάλο ρόλο έπαιξε και η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία. Αυτήν την άνοδο καρπώθηκε κυρίως η ΑΡΕΝ, την οποία πολύς κόσμος αντιλήφθηκε ως δύναμη αντίστοιχη του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στα πανεπιστήμια. Και η ΕΑΑΚ όμως καρπώθηκε από αυτήν την άνοδο, αφού πολύς κόσμος που είχε ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, στη σχολή του στήριξε την ΕΑΑΚ, λόγω της αυξημένης δυναμικής που έχει στους χώρους των πανεπιστημίων σε σχέση με την ΑΡΕΝ.

   

Η ΠΑΣΠ εμφανίστηκε διαλυμένη, όπως και το ΠΑΣΟΚ στην κοινωνία, ενώ σε πολλές σχολές κατέβηκε έχοντας να αντιμετωπίσει και διασπάσεις της προς τα αριστερά. Αυτό έφερε μια τεράστια πτώση στα ποσοστά τους αν και σε σχολές-«κάστρα», όπως η ΑΣΟΕΕ, όπου κυριαρχούν ακόμα οι κομματικοί της μηχανισμοί κρατήθηκαν ψηλά. 

 

Η ΔΑΠ ουσιαστικά είναι η μόνη που μπορούσε να αναλάβει τη μάχη υπεράσπισης της κυριαρχίας του «δικομματισμού» μέσα στις σχολές, αλλά δεν κατάφερε να αυξήσει τα ποσοστά της. Οι κομματικοί της μηχανισμοί συνεχίζουν να υπάρχουν και χρειάζεται πολύ δουλειά από το κίνημα και την Αριστερά για να διαλυθούν και να πάνε στα σκουπίδια όπως τους αρμόζει.

 

Το ότι η αποχή ήταν πολύ αυξημένη, εξηγείται από τη στάση ενός κομματιού του κόσμου του κινήματος, που απεχθάνεται και δεν καταλαβαίνει τη σημασία των φοιτητικών εκλογών, αλλά τις αντιμετωπίζει σαν πανηγυράκι, κι έτσι αρνείται να συμμετάσχει. Επίσης υπήρξε ένα κομμάτι κόσμου από τις καθεστωτικές φοιτητικές παρατάξεις, που σε μεγάλο βαθμό στήριξε Αριστερά στις βουλευτικές, αλλά στις φοιτητικές αρνήθηκε να πάει να ψηφίσει.

 

Προφανώς δεν έγινε η μεγάλη έκπληξη ώστε να υπάρξει μια συνολική ανατροπή στις σχολές και να δοθεί ένα ισχυρό μήνυμα. Αυτό εξηγείται και από τη πολύ μικρή (σχεδόν ανύπαρκτη) προεκλογική περίοδο, αλλά παραμένει το ζήτημα πως σε αυτά τα δύο ολόκληρα χρόνια αγώνων, η ριζοσπαστική Αριστερά δεν έχει καταφέρει να μετασχηματίσει την κοινωνική οργή, σε οργανωμένη δύναμη, σε εμπλοκή στις συλλογικές διαδικασίες και σε σταθερή παρουσία στους αγώνες. Αυτός είναι και ο μεγαλύτερος στόχος του επόμενου διαστήματος.

 

Φοιτητές-τριες Ενάντια στο Σύστημα

Οι Φοιτητές-τριες Ενάντια στο Σύστημα συμμετείχαμε σε 20 σχολές πανελλαδικά με τα σχήματα της ΑΡΕΝ. Επιμείναμε στη ριζοσπαστική κατεύθυνση της ΑΡΕΝ, στα ενωτικά της χαρακτηριστικά, ενώ παράλληλα υποστηρίξαμε της ανάδειξη νέων μορφών αγώνα όπως οι κοινές πρωτοβουλίες με καθηγητές, φοιτητές και εργαζόμενους, ενάντια στα συμβούλια διοίκησης και συνολικά στο νόμο πλαίσιο. Με αυτές τις θέσεις και παρεμβάσεις, καταφέραμε κάποια θετικά αποτελέσματα.

Στη Διοίκηση Επιχειρήσεων Πάτρας κατεβάσαμε πρώτη φορά σχήμα και κατακτήσαμε μια έδρα. Στο Αγγλικό Θεσσαλονίκης βγάλαμε έδρα επίσης με πολύ μικρές δυνάμεις, μια επιτυχία που οφείλεται στην ανοιχτή πρόταση ενότητας στην Αριστερά, αλλά και στη συμμετοχή στην Πρωτοβουλία Αγώνα της σχολής. Παράλληλα στην Κέρκυρα κατεβάσαμε δύο καινούρια σχήματα ΑΡΕΝ. Στο ΤΗΧΕΙ κατέβηκε ενωτικό ψηφοδέλτιο ΑΡΕΝ-ΡΩΓΜΗ το οποίο κατέκτησε την αυτοδυναμία με 72% των ψήφων. 

Η ΑΡΕΝ αναδείχτηκε επίσης πρώτη δύναμη στην Αρχιτεκτονική Πάτρας , σε σχολές του Βόλου καθώς και σε άλλα ιδρύματα.

Online έκδοση

Επικαιρότητα

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία