Πετυχημένη η ενωτική διαδήλωση ενάντια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τους νεοναζί

Φωτογραφία

Xιλιάδες έλληνες και μετανάστες συμμετείχαν στη διαδήλωση ενάντια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής στις 24 Απρίλη.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Παρά τις λίγες μέρες προετοιμασίες, ένα σημαντικό τμήμα αγωνιστών ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα, δείχνοντας τη  διάθεσή του να απαντήσει στις ρατσιστικές πολιτικές και να φράξει το δρόμο στους νεοναζί δολοφόνους. Στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας, από την Ομόνοια ως το Σύνταγμα και πάλι στην Ομόνοια, ακούστηκαν συνθήματα ενάντια στα σύγχρονα Άουσβιτς και τη ναζιστική συμμορία της Χ.Α. («Όχι άλλες φυλακές, κλείστε τα στρατόπεδα και βρείτε μας δουλειές», «Δεν θέλουμε στρατόπεδα κι αστυνομία, θέλουμε σχολεία και νοσοκομεία», «Δεν είναι κόμμα η Χρυσή Αυγή, είναι συμμορία ναζιστική», «Όλοι μαζί, να σβήσουν οι ναζί»).
Ο ενωτικός χαρακτήρας της διαδήλωσης, την οποία στήριξαν δεκάδες αντιρατσιστικές και μεταναστευτικές οργανώσεις, όπως και συλλογικότητες, κόμματα και οργανώσεις από ένα ευρύ φάσμα της Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, άλλες οργανώσεις της άκρας Αριστεράς) και του αντιεξουσιαστικού χώρου, είναι μια σημαντική παρακαταθήκη για το μέτωπο ενάντια στο ρατσισμό και τους νεοναζί.
Είναι ένα μέτωπο που πρέπει να κρατηθεί ορθάνοιχτο κεντρικά πολιτικά, αλλά και σε κάθε γειτονιά, σχολείο, εργασιακό χώρο. Τα μνημονιακά κόμματα προχωρούν στην πιο ρατσιστική προεκλογική εκστρατεία εδώ και χρόνια, επιχειρώντας να κρύψουν τις ευθύνες τους και να στρέψουν την οργή των εργαζομένων στα ταξικά τους αδέλφια. Αυτή η επιλογή δεν είναι απλά προεκλογική και η ρατσιστική προπαγάνδα, η προσπάθεια δημιουργίας «Άουσβιτς» και οι «σκούπες» για την «ανακατάληψη των πόλεων» που προαναγγέλει ο Σαμαράς θα συνεχιστούν, όσο συνεχίζεται η κρίση και οι από πάνω έχουν ανάγκη από αποδιοπομπαίους τράγους. Την μέρα της διαδήλωσης, άλλωστε, ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης επανέλαβε τα ρατσιστικής έμπνευσης (και διαψευσμένα πολλές φορές) περί «υγειονομικής βόμβας», καλώντας τους ανθρώπους να γίνουν καταδότες των γειτόνων τους μεταναστών και προαναγγέλοντας εφόδους σε σπίτια όπου στεγάζονται μετανάστες.
Ορθάνοιχτο πρέπει να μείνει και το μέτωπο με τους νεοναζί. Είναι μια από τις κεντρικές μάχες της προεκλογικής περιόδου, ο αγώνας να τους εμποδίσουμε στο δρόμο προς τη βουλή. Αλλά και αμέσως μετά τις εκλογές, είτε καταφέρουν να μπουν είτε καταφέρουμε εμείς να τους φράξουμε το δρόμο, η Αριστερά θα χρειαστεί να σηκώσει το γάντι και να μην υποτιμήσει την φασιστική απειλή και την ανάγκη αντιρατσιστικής δράσης, με ενωτικές πρωτοβουλίες και μαζική κινητοποίηση.  

Online έκδοση

Επικαιρότητα

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία