Η Δημόσια Υγεία εκπέμπει SOS

Φωτογραφία

Κλεισίματα και συγχωνεύσεις νοσοκομείων, πλήρη υποστελέχωσή τους, συγχωνεύσεις κέντρων υγείας, απλήρωτες εφημερίες γιατρών, παντελής έλλειψη παροχής πρωτοβάθμιας υγείας, ασφαλιστικά ταμεία καταληστευμένα και γενικά υπηρεσίες υγείας με ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. Αυτό το σκηνικό τρόμου έχει στήσει η πολιτική του μνημονίου, εξυπηρετώντας μόνο το χρέος και τους τοκογλύφους.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θοδωρής Πατσατζής

Απαραίτητες και απλές αιματολογικές εξετάσεις δεν γίνονται στα εργαστήρια των νοσοκομείων, διότι δεν υπάρχουν υλικά. Στο νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» της Θεσσαλονίκης δεν γίνονται έλεγχοι ταυτοποίησης ομάδας αίματος, λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων, ούτε εξετάσεις για τη μέτρηση του σακχάρου. Στο «Παπαγεωργίου» την περασμένη εβδομάδα σταμάτησαν να γίνονται βιοψίες, επειδή δεν υπήρχαν οι ειδικές βελόνες. Ελλείψεις υπάρχουν μέχρι και στα σωληνάκια των ορών.

Η έλλειψη προσωπικού και υλικών οδηγεί στην πλήρη κατάρρευση του συστήματος δημόσιας υγείας. Δεν είναι τυχαίο. Όλα αυτά δεν γίνονται απλά για να εξοικονομηθούν χρήματα για την αποπληρωμή του χρέους. Ο στόχος τους είναι να οδηγηθεί ένα μεγάλο τμήμα του λαού, προκειμένου να αποφύγει τα χειρότερα (βλέπε θάνατο), να ζητήσει την ασφάλεια και τη σιγουριά των μεγάλων ιδιωτικών κλινικών, βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη. Όμως όσο βαθιά και αν βάλλουν οι εργαζόμενοι το χέρι στην τσέπη τους, ευρώ δεν υπάρχουν.

Από την άλλη οι ιδιωτικές κλινικές φημίζονται για τις αρνητικές σχέσεις εργασίας με τους εργαζόμενους και για την έλλειψη ανάλογου νοσηλευτικού προσωπικού.

Ήδη σε πολλές γειτονιές και πόλεις οι εργαζόμενοι, αλλά και χιλιάδες κόσμου, που απλά πληρώνουν χρόνια τώρα για την περίθαλψή τους ή που απλά δεν θέλουν να πεθάνουν από έλλειψη βοήθειας, ξεσηκώνονται. Χρειάζεται δράση παντού, με στόχο να διασώσουμε το δημόσιο σύστημα υγείας, με κοινούς αγώνες εργαζομένων, σωματείων, επιτροπών αγώνα.

 

Διαβάστε:

Στο στόχαστρο ξανά το «Αγία Βαρβάρα»

Όχι στις συγχωνεύσεις των Κέντρων Υγείας

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία