Φύλλο Νο 313 (28 Μάη 2014)

Η  μικρή αύξηση των δυνάμεών του στις ευρωεκλογές και η ανάδειξη κομμουνιστών δημάρχων σε Πάτρα, Χαϊδάρι, Πετρούπολη, Ικαρία, σύμφωνα με την ηγεσία του ΚΚΕ, αποτελούν στοιχεία μιας ικανοποιητικής παρουσίας του κόμματος στις εκλογές του Μάη.

Η σημασία της εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ είναι αδιαμφισβήτητη, αλλά δεν είναι αυτή που θα μας απασχολήσει στο παρόν άρθρο. Θέμα μας θα είναι οι αδυναμίες και τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο κόσμος και ο στελεχικός κορμός του ΣΥΡΙΖΑ για να φτάσουμε σε μια πληρέστερη πολιτική νίκη.

Σε μια πρωτοφανή κίνηση εκβιασμού των εργαζόμενων του ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών) προχώρησε η διοίκηση του Ινστιτούτου.

Συνεχίζει την προσπάθεια καταστολής του αγώνα των σχολικών φυλάκων ενάντια στις απολύσεις τους η κυβέρνηση.

Σε έξι εκβιαστικές απολύσεις προχώρησε η διοίκηση της ορχήστρας.

Ενα νέο θανατηφόρο ατύχημα έγινε στη ΛΑΡΚΟ, πέντε μόλις μήνες μετά το προηγούμενο. Η κυβέρνηση και η εταιρεία μιλάνε και πάλι με παχιά λόγια για διερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες έγινε το ατύχημα και απόδοση ευθυνών. Προφανώς μας κοροϊδεύουν.

Οι διαρροές από το υπουργείο Παιδείας σε φιλοκυβερνητικές εφημερίδες για επικείμενες συγχωνεύσεις σχολείων προκάλεσαν τις αντιδράσεις της ΔΟΕ, της ΟΛΜΕ και πρωτοβάθμιων σωματείων εκπαιδευτικών και ενώσεων συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, που προέβησαν άμεσα σε αντίστοιχες ανακοινώσεις και πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 27/5 έξω από το υπουργείο Παιδείας. Ήδη έχει προηγηθεί μία εβδομάδα νωρίτερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας από εκπαιδευτικούς και γονείς έξω από το ΥΠΑΙΘ για τους ίδιους ακριβώς λόγους.

Ένα πρώτο σχόλιο των αποτελεσμάτων από τον Josep Maria Antentas, που δημοσιεύτηκε στο site του γαλλικού NPA

Το αποτέλεσμα των εκλογών έχει οδηγήσει τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στην πιο αδύναμη θέση από το ξεκίνημα της κρίσης.

Την Πέμπτη 22 Μάη, ο στρατός της Ταϊλάνδης κατέλυσε το Σύνταγμα, απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις και συνέλαβε πολιτικούς, υποστηρίζοντας ότι η χώρα χρειαζόταν σταθερότητα ύστερα από μήνες αναταραχών για να «μη γίνει Ουκρανία ή Αίγυπτος».

Κατέρρευσε ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές τις εκλο-
γές: μόνο τέσσερις μονάδες διαφορά από
τη ΝΔ, μόνο 600% αύξηση σε σχέση με τις
προηγούμενες ευρωεκλογές, μόνο 1,5 εκατ.
ψήφοι, μόνο σε 8 από τις 13 περιφέρειες
πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ, μόνο για πρώτη φορά
πρώτη η Αριστερά στην Ελλάδα, μόνο για
πρώτη φορά η Αττική στην Αριστερά. Έχει
δίκιο το σύστημα…

Στις εκλογές στην Ινδία το δεξιό ινδουιστικό BJP πέτυχε μια ιστορική νίκη, καθώς είναι η πρώτη φορά που κόμμα επικρατεί του Ινδικού Εθνικού Κογκρέσου από μόνο του, χωρίς συνεργασίες.

Με τον εμφύλιο να συνεχίζεται, πόλεις να παραμένουν ρημαγμένες και πολιορκημένες, άλλες διαιρεμένες ανάμεσα στον κυβερνητικό στρατό και τους αντάρτες, και τον ουρανό να εξακολουθεί να βρέχει βαρέλια με εκρηκτικά στις «απελευθερωμένες πόλεις», ο Μπασάρ αλ-Άσαντ προκήρυξε εκλογές (!) και τα καθεστωτικά ΜΜΕ πανηγυρίζουν για την πρώτη φορά που οι Σύριοι θα εκλέξουν ελεύθερα ηγέτη, στις 5 Ιούνη.

Τις τελευταίες ημέρες, ο αποστάτης στρατηγός Καλιφά Χαφτάρ έχει συγκροτήσει έναν δικό του «εθνικό στρατό» με πολιτοφυλακές, τμήματα του κυβερνητικού στρατού και παλιούς κανταφικούς και έχει κηρύξει πόλεμο για την «εκκαθάριση των ισλαμιστών από τη Λιβύη».

Μ ια σειρά από πρόσφατα δημοσκοπικά στοιχεία επιβεβαιώνουν αυτό που ξέραμε εδώ και καιρό. Ότι δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος στην προτίμηση των νέων. Συγκεκριμένα, στους νέους ψηφοφόρους μεταξύ 18 και 24 ετών ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 26%, και ακολουθούν η ΝΔ με 16%, η Χρυσή Αυγή με 11%, το Ποτάμι με 9% και το ΚΚΕ με 6,5%. Τα ποσοστά αυτά με πολύ μικρές αποκλίσεις επιβεβαιώνουν διαφορετικές μεταξύ τους μετρήσεις. Εντυπωσιακό είναι και το γεγονός ότι δεν ανιχνεύεται σε τι ποσοστό η νεολαία επέλεξε το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ κ.λπ., προφανώς γιατί δεν τους επέλεξε

Σ το φόντο της οικονομικής κατάρρευσης και της κοινωνικής εξαθλίωσης, η πολιτικά απονομιμοποιημένη κυβέρνηση (μετά και τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων) επιχειρεί να συνεχίσει το έργο της υποβάθμισης και διάλυσης της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης. Η ψήφιση των οργανισμών από τις συγκλήτους των πανεπιστημίων, καθώς και η εξίσωση των πτυχίων των ΑΕΙ με αυτά των ιδιωτικών κολεγίων είναι τα πρώτα βήματα για την υλοποίηση ενός συνολικού σχεδίου που βρίσκεται απέναντι στα συμφέροντα των φοιτητών και των εργαζομένων.

Τ ο πανελλαδικό 9% της Χρυσής Αυγής στις ευρωεκλογές (από το 7% των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου 2012) ήταν η συνέχεια του περιφερειακού 8% της πρώτης Κυριακής και της εκλογικής επιτυχίας του 16% του Κασιδιάρη στον δήμο της Αθήνας. Τα κανάλια και ο Κεδίκογλου έπεσαν από τα σύννεφα, ανακαλύπτοντας μέχρι και ανίερες συμμαχίες μεταξύ Αριστεράς και νεοναζί.