Φύλλο Νο 313 (28 Μάη 2014)

Το πραξικόπημα στην Ταϊλάνδη

Την Πέμπτη 22 Μάη, ο στρατός της Ταϊλάνδης κατέλυσε το Σύνταγμα, απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις και συνέλαβε πολιτικούς, υποστηρίζοντας ότι η χώρα χρειαζόταν σταθερότητα ύστερα από μήνες αναταραχών για να «μη γίνει Ουκρανία ή Αίγυπτος».

«Μια κυβέρνηση της Αριστεράς έχει χρέος να φέρει τη δικαιοσύνη»

Συνέντευξη με τη Δήμητρα Μανώλη, υποψήφια με το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

ΚΚΕ: Μικρή επανασυσπείρωση δυνάμεων και πάλη κατά… του ΣΥΡΙΖΑ

Η  μικρή αύξηση των δυνάμεών του στις ευρωεκλογές και η ανάδειξη κομμουνιστών δημάρχων σε Πάτρα, Χαϊδάρι, Πετρούπολη, Ικαρία, σύμφωνα με την ηγεσία του ΚΚΕ, αποτελούν στοιχεία μιας ικανοποιητικής παρουσίας του κόμματος στις εκλογές του Μάη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι αυτοδιοικητικές εκλογές

Εκτός από την πρωτιά στις ευρωεκλογές, οι επιτυχίες του ΣΥΡΙΖΑ σε δήμους και περιφέρειες προσφέρονται για μια σειρά χρήσιμα συμπεράσματα.

Κόμμα των «αστέρων» ή κόμμα των μελών;

Η σημασία της εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ είναι αδιαμφισβήτητη, αλλά δεν είναι αυτή που θα μας απασχολήσει στο παρόν άρθρο. Θέμα μας θα είναι οι αδυναμίες και τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο κόσμος και ο στελεχικός κορμός του ΣΥΡΙΖΑ για να φτάσουμε σε μια πληρέστερη πολιτική νίκη.

Εργαζόμενοι ΙΓΜΕ

Σε μια πρωτοφανή κίνηση εκβιασμού των εργαζόμενων του ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών) προχώρησε η διοίκηση του Ινστιτούτου.

Τα μηνύματα των ευρωεκλογών

Μαύρισμα των κυβερνήσεων, ευρωσκεπτικισμός, άνοδος της ακροδεξιάς, προκλήσεις για την Αριστερά

Σχολικοί φύλακες

Συνεχίζει την προσπάθεια καταστολής του αγώνα των σχολικών φυλάκων ενάντια στις απολύσεις τους η κυβέρνηση.

Καμεράτα

Σε έξι εκβιαστικές απολύσεις προχώρησε η διοίκηση της ορχήστρας.

Υποχώρηση της κυβέρνησης

Σε άτακτη υποχώρηση υποχρεώθηκε η κυβέρνηση Σαμαρά στο ζήτημα της αξιολόγησης.

Στα σύντομα

Κατέρρευσε ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές τις εκλο- γές: μόνο τέσσερις μονάδες διαφορά από τη ΝΔ, μόνο 600% αύξηση σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές, μόνο 1,5 εκατ. ψήφοι, μόνο σε 8 από τις 13 περιφέρειες πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ, μόνο για πρώτη φορά πρώτη η Αριστερά στην Ελλάδα, μόνο για πρώτη φορά η Αττική στην Αριστερά. Έχει δίκιο το σύστημα…

Οι εργοδοτικές δολοφονίες στη ΛΑΡΚΟ συνεχίζονται

Ενα νέο θανατηφόρο ατύχημα έγινε στη ΛΑΡΚΟ, πέντε μόλις μήνες μετά το προηγούμενο. Η κυβέρνηση και η εταιρεία μιλάνε και πάλι με παχιά λόγια για διερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες έγινε το ατύχημα και απόδοση ευθυνών. Προφανώς μας κοροϊδεύουν.

Συγχωνεύσεις σχολείων: Μπορούμε να τους σταματήσουμε

Οι διαρροές από το υπουργείο Παιδείας σε φιλοκυβερνητικές εφημερίδες για επικείμενες συγχωνεύσεις σχολείων προκάλεσαν τις αντιδράσεις της ΔΟΕ, της ΟΛΜΕ και πρωτοβάθμιων σωματείων εκπαιδευτικών και ενώσεων συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, που προέβησαν άμεσα σε αντίστοιχες ανακοινώσεις και πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 27/5 έξω από το υπουργείο Παιδείας. Ήδη έχει προηγηθεί μία εβδομάδα νωρίτερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας από εκπαιδευτικούς και γονείς έξω από το ΥΠΑΙΘ για τους ίδιους ακριβώς λόγους.

Ισπανία: Αριστερά!

Ένα πρώτο σχόλιο των αποτελεσμάτων από τον Josep Maria Antentas, που δημοσιεύτηκε στο site του γαλλικού NPA

Ιταλία: Νίκη του Ρέντσι, επιτυχία της Λίστας Τσίπρα

Στην Ιταλία επιβεβαιώθηκε η ορμή του «μπουλντόζα» Ρέντσι, που εκτόξευσε το Δημοκρατικό Κόμμα στο 40,8% (από 26% στις τελευταίες ευρωεκλογές και 25,4% στις εθνικές του 2013).

Γαλλία: Συντριβή Ολάντ, νίκη Λε Πεν

Η σκοτεινή πρόβλεψη επιβεβαιώθηκε στη Γαλλία, όπου το Εθνικό Μέτωπο εκτινάχθηκε στην πρώτη θέση με 25% και απαιτεί εθνικές εκλογές.

Τα μηνύματα των ευρωεκλογών

Μαύρισμα των κυβερνήσεων, ευρωσκεπτικισμός, άνοδος της ακροδεξιάς, προκλήσεις για την Αριστερά

Να τους αποτελειώσουμε

Το αποτέλεσμα των εκλογών έχει οδηγήσει τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στην πιο αδύναμη θέση από το ξεκίνημα της κρίσης.

Τα κέρδη καταστρέφουν τη φύση

5 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Αποτέλεσμα-γροθιά στο μνημόνιο και στη λιτότητα

Σαμαράς, Βενιζέλος και το μιντιακό σύστημα που τους στηρίζει προσπαθούν να μας πείσουν ότι δεν υπήρξε καθαρή ήττα της κυβέρνησης στις ευρωεκλογές.

Αίγυπτος: Η άνοδος του στρατηγού

Αρχίζει η σκοτεινή «εποχή Σίσι», αλλά η εργατική οργή απειλεί τη σταθερότητα

Βαθαίνει η κρίση της κυβέρνησης Ερντογάν

Μετά το έγκλημα στο ορυχείο Σόμα

Βαθαίνει η κρίση της κυβέρνησης Ερντογάν

Μετά το έγκλημα στο ορυχείο Σόμα

«Μαύρο» το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ινδία

Στις εκλογές στην Ινδία το δεξιό ινδουιστικό BJP πέτυχε μια ιστορική νίκη, καθώς είναι η πρώτη φορά που κόμμα επικρατεί του Ινδικού Εθνικού Κογκρέσου από μόνο του, χωρίς συνεργασίες.

Εκλογές-φάρσα στη Συρία

Με τον εμφύλιο να συνεχίζεται, πόλεις να παραμένουν ρημαγμένες και πολιορκημένες, άλλες διαιρεμένες ανάμεσα στον κυβερνητικό στρατό και τους αντάρτες, και τον ουρανό να εξακολουθεί να βρέχει βαρέλια με εκρηκτικά στις «απελευθερωμένες πόλεις», ο Μπασάρ αλ-Άσαντ προκήρυξε εκλογές (!) και τα καθεστωτικά ΜΜΕ πανηγυρίζουν για την πρώτη φορά που οι Σύριοι θα εκλέξουν ελεύθερα ηγέτη, στις 5 Ιούνη.

Επίδοξος Σίσι στη Λιβύη

Τις τελευταίες ημέρες, ο αποστάτης στρατηγός Καλιφά Χαφτάρ έχει συγκροτήσει έναν δικό του «εθνικό στρατό» με πολιτοφυλακές, τμήματα του κυβερνητικού στρατού και παλιούς κανταφικούς και έχει κηρύξει πόλεμο για την «εκκαθάριση των ισλαμιστών από τη Λιβύη».

Πρώτο κόμμα στους νέους ο ΣΥΡΙΖΑ

Μ ια σειρά από πρόσφατα δημοσκοπικά στοιχεία επιβεβαιώνουν αυτό που ξέραμε εδώ και καιρό. Ότι δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος στην προτίμηση των νέων. Συγκεκριμένα, στους νέους ψηφοφόρους μεταξύ 18 και 24 ετών ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 26%, και ακολουθούν η ΝΔ με 16%, η Χρυσή Αυγή με 11%, το Ποτάμι με 9% και το ΚΚΕ με 6,5%. Τα ποσοστά αυτά με πολύ μικρές αποκλίσεις επιβεβαιώνουν διαφορετικές μεταξύ τους μετρήσεις. Εντυπωσιακό είναι και το γεγονός ότι δεν ανιχνεύεται σε τι ποσοστό η νεολαία επέλεξε το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ κ.λπ., προφανώς γιατί δεν τους επέλεξε

Βιάζονται να διαλύσουν το δημόσιο πανεπιστήμιο - Να μην τους αφήσουμε

Σ το φόντο της οικονομικής κατάρρευσης και της κοινωνικής εξαθλίωσης, η πολιτικά απονομιμοποιημένη κυβέρνηση (μετά και τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων) επιχειρεί να συνεχίσει το έργο της υποβάθμισης και διάλυσης της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης. Η ψήφιση των οργανισμών από τις συγκλήτους των πανεπιστημίων, καθώς και η εξίσωση των πτυχίων των ΑΕΙ με αυτά των ιδιωτικών κολεγίων είναι τα πρώτα βήματα για την υλοποίηση ενός συνολικού σχεδίου που βρίσκεται απέναντι στα συμφέροντα των φοιτητών και των εργαζομένων.

Να μη μετατραπούν οι ψήφοι της ΧΑ σε οργανωμένη φασιστική δύναμη

Τ ο πανελλαδικό 9% της Χρυσής Αυγής στις ευρωεκλογές (από το 7% των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου 2012) ήταν η συνέχεια του περιφερειακού 8% της πρώτης Κυριακής και της εκλογικής επιτυχίας του 16% του Κασιδιάρη στον δήμο της Αθήνας. Τα κανάλια και ο Κεδίκογλου έπεσαν από τα σύννεφα, ανακαλύπτοντας μέχρι και ανίερες συμμαχίες μεταξύ Αριστεράς και νεοναζί.

Μικρά Αντιρατσιστικά

Πάνω από 500 αντιφασίστες έδωσαν δυναμικό «παρών» στην αντιφασιστική συγκέντρωση στα Σεπόλια στην οποία καλούσαν ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας-Πειραιά, η Λαϊκή Συνέλευση Σεπολίων - Κολωνού - Ακαδημίας Πλάτωνος, η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» και άλλες συλλογικότητες και αντιρατσιστικές κινήσεις. Όλοι μαζί δώσαμε μια ηχηρή απάντηση στους φασίστες που έκαναν την κεντρική προεκλογική τους συγκέντρωση στον Κολωνό, τον οποίο προκλητικά χαρακτήρισαν «προπύργιό» τους. Όλοι μαζί δηλώσαμε ότι οι λαϊκές γειτονιές δεν ανήκουν στους φασίστες, είναι ανεπιθύμητοι τόσο στον Κολωνό και τα Σεπόλια όσο και σε κάθε γειτονιά της Αθήνας. Όλοι μαζί αψηφήσαμε την προσπάθεια καταστολής και πραγματοποιήσαμε την πορεία που η αστυνομία ήθελε να αποτρέψει. Ο Κολωνός θα μείνει του Πέτρουλα το σπίτι και όχι το προπύργιο του κάθε χρυσαυγίτη.

Ουκρανία: Ο νέος ολιγάρχης δεν θα φέρει την ειρήνη

Ο πόλεμος συνεχίζεται - Συντριβή των ναζί στις εκλογές