Φύλλο Νο 292 (19 Ιούνη 2012)

Η κατάληψη της ΕΡΤ: Κέντρο αγώνα για την ανατροπή - Μαζικός αγώνας διαρκείας για να τους νικήσουμε

Ένα μήνα πριν αναστελλόταν με τον πιο σκληρό τρόπο η απόφαση για απεργία διαρκείας των καθηγητών και από πολλές πλευρές ερχόταν ψιθυριστά ή φωναχτά το μήνυμα ότι ο κόσμος δεν τραβάει.

«Βουλιάζουμε την Αθήνα»

Πανελλαδικό Συλλαλητήριο πραγματοποιεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ), το Σάββατο 29 Ιούνη, στις 11.30, στην Αθήνα (συγκέντρωση στα γραφεία της Ομοσπονδίας στην πλατεία Καραϊσκάκη και πορεία στη βουλή).

Συντονιστικό Φορέων και Οργανισμών

Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο «τραβάνε». Αυτό έχει αποδειχτεί από τις εντυπωσιακές κορυφώσεις του αγώνα ενάντια σε ενιαίο μισθολόγιο, εφεδρείες, διαθεσιμότητες, μέχρι τις καθημερινές κινητοποιήσεις «μεμονωμένων» χώρων.

Αισιόδοξες προβλέψεις ενόψει της 82ης Γενικής Συνέλευσης της ΔΟΕ

Από τις 22 έως τις 25 του Ιούνη πραγματοποιείται η 82η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ (Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας).

16ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ: Συνέδριο αγώνα και ανατροπής

Από τις 30 Ιούνη έως τις 3 Ιούλη θα γίνουν οι εργασίες του 16ου συνέδριου της ΟΛΜΕ. Παρά το ότι ο κλάδος συνεχίζει να είναι σε επιστράτευση, το 16ο συνέδριο οφείλει να είναι ένα συνέδριο αγώνα και ανατροπής, που θα απαντήσει στη μετωπική επίθεση της κυβέρνησης και θα οδηγήσει τον κλάδο στον αγώνα για την ακύρωση των μέτρων των μνημονίων.

Speedex

Στο Σωματείο Εργαζομένων της εταιρείας ταχυμεταφοράς, ταχυδρόμησης Speedex έγιναν εκλογές για ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου και αντιπροσώπων στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας και την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ).

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Οι 1.160 εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά είναι απλήρωτοι 15 μήνες. Ταυτόχρονα οι θέσεις εργασίας τους είναι εντελώς επισφαλείς, καθώς όλο αυτό το διάστημα εργάζονται με το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας, μόλις μια ημέρα την εβδομάδα.

Αναβολή της δίκης των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ

Την τρίτη αναβολή πήρε η δίκη των 35 συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, που κατηγορούνται για διατάραξη οικιακής ειρήνης.

ΨΝΑ

Κινητοποίηση πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθήνας, την Τετάρτη 12/6, στην πύλη του νοσοκομείου.

Τρομοκρατική επίθεση κατά συνδικαλιστή

Το στέλεχος του ΝΑΡ και πρόεδρο του Συνδικάτου Εργαζομένων Εταιριών στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, Νίκο Γουρλά, έβαλαν στο στόχαστρο άγνωστοι(;), οι οποίοι τα ξημερώματα της Τρίτης 18 Ιουνίου έβαλαν φωτιά στο ΙΧ αυτοκίνητό του, με αποτέλεσμα το όχημα του συνδικαλιστή να τυλιχτεί στις φλόγες.

Όχι στην τρομοκράτηση των εκπαιδευτικών

Με στόχο την τρομοκράτηση των εκπαιδευτικών, αλλά και τη μη εξάπλωση του κινήματος αλληλεγγύης στον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ, μέσω των διευθύνσεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η κυβέρνηση έστειλε απειλητικά μήνυμα ότι θα θέσει σε διαθεσιμότητα τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στην πανελλαδική πανεργατική απεργία της Πέμπτης, 13 Ιούνη.

Να κάνουμε το βήμα!

Η κοινωνική αντίδραση στο κλείσιμο της ΕΡΤ αλλάζει τα χαρακτηριστικά της συγκυρίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Δημοκρατία

Η μαζική αντίσταση στο κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν το «πολιτικό ατύχημα» που τόσο φοβόνταν, από την αρχή, όλες οι μνημονιακές δυνάμεις. Το φως της έκρηξης που έγινε στο ραδιομέγαρο ανέδειξε την αλήθεια: η τρικοματική ήταν και είναι μια κυβέρνηση αδύναμη, με τεράστια προβλήματα συνοχής.

Μετά την ΕΡΤ: Η ενότητα στη δράση της Αριστεράς

Οι κινητοποιήσεις για τη σωτηρία της ΕΡΤ στηρίχθηκαν σε έναν προφανή «κορμό»: την ενότητα στη δράση της Αριστεράς. Στην παρέμβαση των αγωνιστών-στριών του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Άρωμα 1968 στην τουρκική κοινωνία

Κρίση προσδοκιών της νεολαίας, ζήτημα δημοκρατίας και εργασιακός μεσαίωνας εν μέσω ανάπτυξης

Αντιφασιστική Πρωτοβουλία στο Ν.Ηράκλειο

Με μια επιτυχημένη αντιφασιστική συναυλία έκανε το ξεκίνημά της η Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Ηρακλείου Αττικής.

Στάση εργασίας στο ΥΠΑΑΤ

Κινητοποίηση πραγματοποιεί ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας Νομού Αττικής, την Τετάρτη, 19 Ιούνη. Οι εργαζόμενοι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΥΠΑΑΤ) θα πραγματοποιήσουν τρίωρη στάση εργασίας και θα συγκεντρωθούν στο κεντρικό κτίριο του ΥΠΑΑΤ, στην Αχαρνών.

Κινητοποιήσεις στο Νοσοκομείο Σωτηρία

Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Σωτηρία εδώ και καιρό βιώνουν τις βάρβαρες συνέπειες της υλοποίησης του μνημονίου στο χώρο της υγείας.

Η επικαιρότητα του βιβλίου της Ρόζας Λούξεμπουργκ: Μαζική Απεργία, Κόμμα, Συνδικάτα

Η Ρόζα θεωρούσε ότι η ιστορία διδάσκει. Και πραγματικά, παρακολουθώντας τις συζητήσεις, τους προβληματισμούς, τις προτάσεις, αντιμετωπίζοντας τα αδιέξοδα και τις ήττες αγώνων (όπως πρόσφατα των καθηγητών), αλλά και βλέποντας το ορμητικό ποτάμι των ανθρώπων που κατά χιλιάδες την τελευταία εβδομάδα «άφησαν τον καναπέ» για να συμπαρασταθούν στην ΕΡΤ, διαπιστώνουμε ότι τα ίδια «παλιά» προβλήματα αναζητούν λύση.

Ευρώπη–ΗΠΑ: Προς μια μεγάλη υπερατλαντική αγορά;

Η προοπτική του «οικονομικού ΝΑΤΟ», η συμφωνία ελευθέρου εμπορίου μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ έρχεται πιο κοντά. Στα πλαίσια του G8 που γίνεται στη Βόρειο Ιρλανδία, οι Ομπάμα, Μπαρόζο, Βαν Ρομπέι και Κάμερον ανακοίνωσαν την έναρξη των διαπραγματεύσεων τον επόμενο μήνα. Πρόκειται για μια μεγάλη τομή στην παγκόσμια οικονομία και γι’ αυτό αναδημοσιεύουμε σχετικό άρθρο από την “Tout est à nous” εφημερίδα του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος της Γαλλίας.

Δημοτικές εκλογές στην Ιταλία: Ρευστό το πολιτικό τοπίο

Οι μερικές δημοτικές εκλογές (δεν γίνονται ταυτόχρονα σε όλους τους δήμους της χώρας) στην Ιταλία ήταν δεδομένα η πρώτη έκφραση γνώμης του ιταλικού λαού, μετά τη δίμηνη πολιτική κρίση και τη συγκρότηση τελικά κυβέρνησης κεντροαριστεροδεξιού συνασπισμού.

Ξεσηκωμός στη Βραζιλία

Από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων 20 ετών συγκλονίζεται η Βραζιλία.

Δεν φεύγουν; Να τους διώξουμε!

Ο αγώνας για τη σωτηρία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και την ακύρωση της απόλυσης 2.700 εργαζομένων είχε ένα σημαντικό πολιτικό αποτέλεσμα: «κόντυνε» τον Σαμαρά και έκανε την υπόθεση της ανατροπής της τρικομματικής απόλυτα εφικτό στόχο.

Αίγυπτος: Καμπάνια ενάντια στον Μόρσι

Ομάδες Αιγύπτιων ακτιβιστών αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μιαν άλλη μορφή πάλης, απέναντι στην προσωρινή υποχώρηση των μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Να μην κλείσει η δημόσια ραδιοτηλεόραση!

Συγκλονιστικές στιγμές αγώνα και αλληλεγγύης στην ΕΡΤ: Ο κόσμος των αντιστάσεων είναι εδώ!

Αγγλία: Συνέλευση του Λαού

Στις 22 Ιούνη, θα συναντηθεί στο Λονδίνο η People’s Assembly (Συνέλευση του Λαού).

Διαδηλώσεις στη Βουλγαρία ενάντια και στη νέα κυβέρνηση

Τον περασμένο χειμώνα, ο λαϊκός ξεσηκωμός ενάντια στη φτώχεια και τη διαφθορά στη Βουλγαρία ανέτρεψε τη δεξιά κυβέρνηση Μπορίσοφ και οδήγησε τη χώρα σε εκλογές.

2ο Φεστιβάλ Νέων ΣΥΡΙΖΑ

Έκλεισαν οι ημερομηνίες για το 2ο Φεστιβάλ Νέων ΣΥΡΙΖΑ το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 27-28-29 Σεπτέμβρη. Ένα φεστιβάλ το οποίο φιλοδοξούμε να αρχίσει να χτίζεται από τώρα στις γειτονιές της Αθήνας.

Στα σύντομα...

Και να που, μέσα στην αναμπουμπούλα, οι «Financial Times» επανέφεραν στη δημόσια συζήτηση το σενάριο Grexit. Και μάλιστα με την εκτίμηση ότι οι ευρωηγεσίες σπρώχνουν σταδιακά την Ελλάδα εκτός ευρώ.

Γαλλία: Μαζική αντιφασιστική απάντηση στους δολοφόνους του Κλεμέντ Μερίκ

Στις 5 Ιούνη, στο Παρίσι, ναζήδες ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου τον 18χρονο Κλεμέντ Μερίκ. Ο Κλεμέντ ήταν μέλος του φοιτητικού συνδικάτου Solidaires και ενεργός αντιφασίστας.

Να δικαιωθούν οι απεργοί πείνας στο Κέντρο Προσφύγων Λαυρίου

Το ανοιχτό κέντρο πολιτικών προσφύγων Λαυρίου δημιουργήθηκε το 1947. Το κτίριο είναι ιδιοκτησία του υπουργείου Οικονομικών, χρηματοδοτείται από το υπουργείο Εργασίας και τη διαχείριση έχει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (ΕΕΣ).

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ωρα της Αριστερας

Ο ΣΥΡΙΖΑ, τυπικά, βρίσκεται σε προσυνεδριακή περίοδο. Μέσα σ’ αυτή ξέσπασε ο αγώνας για την ΕΡΤ και η πολιτική κρίση που δοκιμάζει τη συνοχή της τρικομματικής του Σαμαρά.

Υπόθεση απαγωγής και παράδοσης του Μπολούτ Γιαϊλά στην Τουρκία

Η υπόθεση της απαγωγής του Μπολούτ Γιαϊλά στο κέντρο της Αθήνας και της μεταφοράς του μέσα σε 48 ώρες στην Τουρκία, όπου κρατείται εδώ και 20 μέρες, σόκαρε τον κόσμο του κινήματος και της Αριστεράς.

Μικρά Αντιρατσιστικά

Με μια συναυλία γεμάτη παλμό και ζωντάνια απάντησε το Νέο Ηράκλειο στην επίθεση των νεοναζί στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. Τη συναυλία διοργάνωσε η Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Ηρακλείου Αττικής και συμμετείχαν πάνω από 300 άτομα, αφού το θεατράκι γέμισε ασφυκτικά και υπήρχε κόσμος κι απ’ έξω. Ούτε στο Ηράκλειο, ούτε πουθενά!

17ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Αθήνας: Σημαία μας η ισότητα, όπλο μας η αλληλεγγύη

Στις 27, 28 και 29 Ιούνη ανοίγει τις πύλες του στο Ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ το 17ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ της Αθήνας.