Φύλλο Νο 292 (19 Ιούνη 2013)

Ένα μήνα πριν αναστελλόταν με τον πιο σκληρό τρόπο η απόφαση για απεργία διαρκείας των καθηγητών και από πολλές πλευρές ερχόταν ψιθυριστά ή φωναχτά το μήνυμα ότι ο κόσμος δεν τραβάει.

Πανελλαδικό Συλλαλητήριο πραγματοποιεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ), το Σάββατο 29 Ιούνη, στις 11.30, στην Αθήνα (συγκέντρωση στα γραφεία της Ομοσπονδίας στην πλατεία Καραϊσκάκη και πορεία στη βουλή).

Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο «τραβάνε». Αυτό έχει αποδειχτεί από τις εντυπωσιακές κορυφώσεις του αγώνα ενάντια σε ενιαίο μισθολόγιο, εφεδρείες, διαθεσιμότητες, μέχρι τις καθημερινές κινητοποιήσεις «μεμονωμένων» χώρων.

Από τις 30 Ιούνη έως τις 3 Ιούλη θα γίνουν οι εργασίες του 16ου συνέδριου της ΟΛΜΕ. Παρά το ότι ο κλάδος συνεχίζει να είναι σε επιστράτευση, το 16ο συνέδριο οφείλει να είναι ένα συνέδριο αγώνα και ανατροπής, που θα απαντήσει στη μετωπική επίθεση της κυβέρνησης και θα οδηγήσει τον κλάδο στον αγώνα για την ακύρωση των μέτρων των μνημονίων.

Στο Σωματείο Εργαζομένων της εταιρείας ταχυμεταφοράς, ταχυδρόμησης Speedex έγιναν εκλογές για ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου και αντιπροσώπων στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας και την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ).

Οι 1.160 εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά είναι απλήρωτοι 15 μήνες. Ταυτόχρονα οι θέσεις εργασίας τους είναι εντελώς επισφαλείς, καθώς όλο αυτό το διάστημα εργάζονται με το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας, μόλις μια ημέρα την εβδομάδα.

Κινητοποίηση πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθήνας, την Τετάρτη 12/6, στην πύλη του νοσοκομείου.

Το στέλεχος του ΝΑΡ και πρόεδρο του Συνδικάτου Εργαζομένων Εταιριών στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, Νίκο Γουρλά, έβαλαν στο στόχαστρο άγνωστοι(;), οι οποίοι τα ξημερώματα της Τρίτης 18 Ιουνίου έβαλαν φωτιά στο ΙΧ αυτοκίνητό του, με αποτέλεσμα το όχημα του συνδικαλιστή να τυλιχτεί στις φλόγες.

Με στόχο την τρομοκράτηση των εκπαιδευτικών, αλλά και τη μη εξάπλωση του κινήματος αλληλεγγύης στον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ, μέσω των διευθύνσεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η κυβέρνηση έστειλε απειλητικά μήνυμα ότι θα θέσει σε διαθεσιμότητα τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στην πανελλαδική πανεργατική απεργία της Πέμπτης, 13 Ιούνη.

Η κοινωνική αντίδραση στο κλείσιμο της ΕΡΤ αλλάζει τα χαρακτηριστικά της συγκυρίας.

Η μαζική αντίσταση στο κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν το «πολιτικό ατύχημα» που τόσο φοβόνταν, από την αρχή, όλες οι μνημονιακές δυνάμεις. Το φως της έκρηξης που έγινε στο ραδιομέγαρο ανέδειξε την αλήθεια: η τρικοματική ήταν και είναι μια κυβέρνηση αδύναμη, με τεράστια προβλήματα συνοχής.

Κινητοποίηση πραγματοποιεί ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας Νομού Αττικής, την Τετάρτη, 19 Ιούνη. Οι εργαζόμενοι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΥΠΑΑΤ) θα πραγματοποιήσουν τρίωρη στάση εργασίας και θα συγκεντρωθούν στο κεντρικό κτίριο του ΥΠΑΑΤ, στην Αχαρνών.

Η Ρόζα θεωρούσε ότι η ιστορία διδάσκει. Και πραγματικά, παρακολουθώντας τις συζητήσεις, τους προβληματισμούς, τις προτάσεις, αντιμετωπίζοντας τα αδιέξοδα και τις ήττες αγώνων (όπως πρόσφατα των καθηγητών), αλλά και βλέποντας το ορμητικό ποτάμι των ανθρώπων που κατά χιλιάδες την τελευταία εβδομάδα «άφησαν τον καναπέ» για να συμπαρασταθούν στην ΕΡΤ, διαπιστώνουμε ότι τα ίδια «παλιά» προβλήματα αναζητούν λύση.

Η προοπτική του «οικονομικού ΝΑΤΟ», η συμφωνία ελευθέρου εμπορίου μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ έρχεται πιο κοντά. Στα πλαίσια του G8 που γίνεται στη Βόρειο Ιρλανδία, οι Ομπάμα, Μπαρόζο, Βαν Ρομπέι και Κάμερον ανακοίνωσαν την έναρξη των διαπραγματεύσεων τον επόμενο μήνα. Πρόκειται για μια μεγάλη τομή στην παγκόσμια οικονομία και γι’ αυτό αναδημοσιεύουμε σχετικό άρθρο από την “Tout est à nous” εφημερίδα του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος της Γαλλίας.

Οι μερικές δημοτικές εκλογές (δεν γίνονται ταυτόχρονα σε όλους τους δήμους της χώρας) στην Ιταλία ήταν δεδομένα η πρώτη έκφραση γνώμης του ιταλικού λαού, μετά τη δίμηνη πολιτική κρίση και τη συγκρότηση τελικά κυβέρνησης κεντροαριστεροδεξιού συνασπισμού.

Ο αγώνας για τη σωτηρία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και την ακύρωση της απόλυσης 2.700 εργαζομένων είχε ένα σημαντικό πολιτικό αποτέλεσμα: «κόντυνε» τον Σαμαρά και έκανε την υπόθεση της ανατροπής της τρικομματικής απόλυτα εφικτό στόχο.

Ομάδες Αιγύπτιων ακτιβιστών αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μιαν άλλη μορφή πάλης, απέναντι στην προσωρινή υποχώρηση των μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Έκλεισαν οι ημερομηνίες για το 2ο Φεστιβάλ Νέων ΣΥΡΙΖΑ το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 27-28-29 Σεπτέμβρη. Ένα φεστιβάλ το οποίο φιλοδοξούμε να αρχίσει να χτίζεται από τώρα στις γειτονιές της Αθήνας.

Και να που, μέσα στην αναμπουμπούλα, οι «Financial Times» επανέφεραν στη δημόσια συζήτηση το σενάριο Grexit. Και μάλιστα με την εκτίμηση ότι οι ευρωηγεσίες σπρώχνουν σταδιακά την Ελλάδα εκτός ευρώ.