Φύλλο Νο 501 (6 Μάρτη 2024)

Binder501.pdf (14.94 MB)

Η «συνάντηση» στο δρόμο του ταυτόχρονου αγώνα, των αγροτών, των φοιτητών και των απεργών της 28ης Φεβρουαρίου, συνιστά ένα δυναμικό κοινωνικό φαινόμενο.

Η πετυχημένη απεργία και οι μαζικότατες διαδηλώσεις πανελλαδικά, την Τετάρτη 28/2, όπου οι διεκδικήσεις των εργαζομένων και της νεολαίας, συναντήθηκαν με την οργή για το έγκλημα των Τεμπών, ακριβώς ένα χρόνο μετά, φαίνεται ότι αιφνιδίασαν το Μέγαρο Μαξίμου. 
 

Το τριήμερο 25-27 Φλεβάρη, ολοκληρώθηκαν οι εκλογές του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών για το νέο ΔΣ και την εκλογή αντιπροσώπων για το επόμενο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, στις οποίες ψήφισαν 2241 μέλη, περίπου 200 μέλη παραπάνω από τις προηγούμενες εκλογές το 2021. 

Πριν από 20 χρόνια στη Φλωρεντία, στα πλαίσια των ελπιδοφόρων και μαζικών διεργασιών ίδρυσης του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ, έγινε μια μεγάλη συζήτηση (με συμμετοχή περισσότερων από 10.000 ακτιβιστών/στριών από όλη την Ευρώπη), με εισηγητές τον Μπεζανσενό, της εμβληματικής γαλλικής οργάνωσης της επαναστατικής Αριστεράς LCR, και τον Φάουστο Μπερτινότι, του ιταλικού «πλατιού» κόμματος της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, με αντικείμενο το ιστορικά «βασανιστικό» ζήτημα: Κίνημα και Κόμμα. 
 

Τα παρακάτω αποτέλουν μια επιμελημένη απομαγνητοφώνηση της παρέμβασης του συντρόφου Αντώνη Φάρα (μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου της Αναμέτρησης) στην Ανοιχτή συνέλευση στην Αθήνα για ένα ενωτικό ψηφοδέλτιο της ανατρεπτικής Αριστεράς στις ευρωεκλογές
 

Η συνέλευση στη Νομική στις 25/2 για τη συγκρότηση ενός ενωτικού ψηφοδελτίου της ανατρεπτικής Αριστεράς στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου άνοιξε δημόσια μία σημαντική συζήτηση με συμμετοχή αρκετών ανένταχτων αγωνιστών/τριων. 

Η  8η Μάρτη, ταυτισμένη εδώ και κάποια χρόνια με την Παγκόσμια Φεμινιστική Απεργία στο σπίτι και στη δουλειά, είναι ημέρα αγώνα και διεκδίκησης για όλες τις γυναίκες που πλήττονται από τη φτώχεια, τον θεσμικό σεξισμό, τις έμφυλες ανισότητες και την καταπίεση. Με τους αγώνες ενάντια στην έμφυλη καταπίεση και εκμετάλλευση κάθε μορφής, το φεμινιστικό κίνημα στην Ελλάδα και στον κόσμο έχει ξαναδώσει στην 8η Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, το αρχικό της νόημα.
 

Η  φετινή 16η Μάρτη, που έχει οριστεί ως ημέρα δράσης ενάντια στο ρατσισμό, έχει αναβαθμισμένη αξία, καθώς καλείται να στείλει ηχηρά μηνύματα, σε μια περίοδο που ο ρατσισμός επεκτείνεται τόσο στην Ελλάδα όσο και την Ευρώπη συνολικότερα. Τα νέα προσφυγικά κύματα, αποτέλεσμα πολλαπλών και πολυεπίπεδων κρίσεων σε διεθνές επίπεδο, έρχονται αντιμέτωπα με μια Ελλάδα «πορτιέρη» σε μια Ευρώπη θωρακισμένη και κλειστή. Είναι χρέος όλων μας να δούμε τη μεγάλη εικόνα και να βγάλουμε συγκεκριμένα καθήκοντα για το επόμενο διάστημα.
 

Η  ενωτική πρωτοβουλία που ξεκίνησε η Survie, «Για μια γρήγορη αποχώρηση του γαλλικού στρατού από την Αφρική», προσφέρει ουσιαστική υποστήριξη στο λαϊκό κύμα κατά της γαλλικής νέο-αποικιακής κυριαρχίας που σαρώνει αρκετές αφρικανικές χώρες.
 

Οι συνθήκες ενός διαρκούς οικονομικού αδιεξόδου και μιας παρατεταμένης πολιτικής κρίσης/αστάθειας, προκαλούν αναταράξεις που συνηθίζεται να κωδικοποιούνται με τη φράση «εποχή γεμάτη κινδύνους αλλά και ελπίδες». Το φαινόμενο είναι διεθνές. Αλλά στην Λατινική Αμερική αυτό το φαινόμενο εκδηλώνεται στην πιο οξεία μορφή του.  
 

Με το βλέμμα όλων μας στραμμένο μόνιμα στο να αποτραπούν τα ακόμα χειρότερα σενάρια (ολοκλήρωση της εθνοκάθαρσης), καμιά φορά ξεχνάμε τι έχει ήδη συντελεστεί.