Τεύχος Νο 17 (καλοκαίρι 2021)

 

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο τεύχος 21 (καλοκαίρι 2021) του Marxist Left Review. Τη μετάφραση από τα αγγλικά έκανε ο Τάσος Φίντζος. Η Σάντρα Μπλάντγουορθ είναι ιστορικό στέλεχος της οργάνωσης Socialist Alternative στην Αυστραλία.

Το κείμενο είναι τμήμα μιας ευρύτερης εργασίας του Στάθη Κουβελάκη για βιβλίο που κυκλοφόρησε πρόσφατα στη Γαλλία με τίτλο «Sur la Commune de Paris, Textes et controverses, précédé de Événement et stratégie révolutionnaire». Τη μετάφραση του συγκεκριμένου αποσπάσματος έκανε από το γαλλικό πρωτότυπο η Μάνια Μπαρσέφσκι. 

Το άρθρο παρουσιάζει το διάλογο και τις διαμάχες μεταξύ αγωνιστών και ρευμάτων της εποχής μετά την Κομμούνα, με «κέντρα» τη διαφωνία μαρξιστών-αναρχικών και την αντιπαράθεση των Μπολσεβίκων με τον Κάουτσκι.  

Το άρθρο παρουσιάζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο των γυναικών στην Παρισινή Κομμούνα. Τις κατακτήσεις που επέβαλαν στα γυναικεία δικαιώματα, αλλά και την «οργανική» τους πρωτοπόρα συμμετοχή σε κάθε πτυχή της εξέγερσης του 1871. 

Μια αναδρομή στο μεγάλο κίνημα στα πανεπιστήμια ενάντια στο νόμο πλαίσιο και την αναθεώρηση του άρθρου 16 και οι πολύτιμες παρακαταθήκες του για τους σημερινούς αγώνες. 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο New Politics (Vol. XVIII No. 2, Whole Number 70, χειμώνας 2021). Τη μετάφραση από τα αγγλικά έκανε ο Πάνος Πέτρου. Ο Κιμ Μούντι υπήρξε ιδρυτής του ιστορικού περιοδικού Labor Notes στις ΗΠΑ. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων για το εργατικό κίνημα, με πιο πρόσφατο το «On New Terrain: How Capital Is Reshaping the Battleground of Class War» (Haymarket Books, 2017). 

Το άρθρο εξετάζει τα μεγέθη της οικονομικής πολιτικής Μπάιντεν και τα κίνητρά της, στα πλαίσια της ευρύτερης συζήτησης για την «επιστροφή του κράτους» και το αν και κατά πόσο βρισκόμαστε μπροστά σε κάποια μετα-νεοφιλελεύθερη «αλλαγή υποδείγματος».  

Ένα άρθρο συνολικότερης παρέμβασης στη μεγάλη συζήτηση για το χαρακτήρα και τις κινητήριες δυνάμεις της Επανάστασης του 1821, που άνοιξε και πάλι στα πλαίσια της επετείου των 200 χρόνων. 

Η ύλη του τρέχοντος τεύχους του περιοδικού «Κόκκινο» ξεκινά με δύο άρθρα που συμβάλουν στην προσπάθεια να κατανοήσουμε τις αλλαγές στον κόσμο γύρω μας, σε μια περίοδο ρευστότητας.