Φύλλο Νο 514 (7 Μάη 2025)

binder514.pdf (10.37 MB)

Στην επέτειο των 80 χρόνων από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το δίλλημα «κανόνια ή βούτυρο;» έρχεται ξανά στη μεγάλη επικαιρότητα. Οι εκπρόσωποι της καλοταϊσμένης υψηλής κοινωνίας, όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, φροντίζουν να μας το υπενθυμίζουν, υποστηρίζοντας την ανάγκη να αποδεχθεί η κοινωνία μια στροφή προς «τα κανόνια». 
 

Μετά τον πανικό που προκάλεσε το μέγεθος και η σύνθεση της συνταρακτικής εργατικής-λαϊκής κινητοποίησης στις 28 Φλεβάρη, το επιτελείο Μητσοτάκη προσπαθεί να δημιουργήσει ένα κλίμα αισιοδοξίας σχετικά με τις πιθανότητες μιας κυβερνητικής αντεπίθεσης.
 

Μετά την τελευταία συνεδρίαση της ΚΕ της Νέας Αριστεράς, δεν επαληθεύτηκαν οι εκτιμήσεις που έβλεπαν μια «συγκόλληση» με τον ΣΥΡΙΖΑ ή ακόμα και διάσπαση του κόμματος. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν δοκιμάστηκε η συνοχή του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου ή ότι οι σοβαρές διαφωνίες στο εσωτερικό της ΝΕΑΡ, έχουν ξεπεραστεί. 
 

Το τελευταίο διάστημα με σημείο εκκίνησης μια σειρά τρανσφοβικών κειμένων που δημοσιεύτηκαν από μέλη της συλλογικότητας το ΜΩΒ και που, ανάμεσα σε άλλα,  υποστηρίζουν ότι απειλείται η ύπαρξη των γυναικών από την συμπερίληψη των λοατκι+ ατόμων στους φεμινιστικούς αγώνες, ξεδιπλώνεται μια πολύ σημαντική δημόσια συζήτηση στην Ελλάδα με κέντρο την ιστορική διαχρονική φεμινιστική διαμάχη για το τι είναι φύλο και τι είναι γυναίκα.
 

Η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε τεράστιες αυξήσεις δασμών στις 2 Απριλίου, ανεβάζοντάς τους στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου αιώνα. Αυτοί οι δασμοί αποτελούν απειλή για την εργατική τάξη αλλά και όπλο στα χέρια της Αμερικής, καθώς προετοιμάζεται για μια στρατιωτική αντιπαράθεση με την Κίνα.
 

Ήταν 7 Απρίλη όταν ο Ντόναλντ Τραμπ, επέλεξε μια συνέντευξη Τύπου κατόπιν συνάντησης με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου για να ανακοινώσει ξαφνικά ότι έχει ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με το Ιράν και θα επιδιώξουν μια διπλωματική συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα. 
 

Ο Ειδικός Απεσταλμένος του Τραμπ, Στίβεν Γουίτκοφ είχε δηλώσει ότι η διπλωματική προσπάθεια της αμερικανικής κυβέρνησης να τερματίσει τον ουκρανικό πόλεμο θα αποδώσει καρπούς στις 100 πρώτες μέρες της θητείας της. Μετά από πολλά επεισόδια, οι 100 μέρες Αμερικανικής διαμεσολάβησης έφτασαν στο τέλος τους και η Ουάσινγκτον παρουσίασε την λεγόμενη «τελική πρόταση» του Τραμπ.