Τούτη την ώρα είναι ολοφάνερο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οχυρώνεται ως ένωση-φρούριο των καπιταλιστών και των τραπεζιτών της γηραιάς ηπείρου ενάντια στους «παρίες» –πρόσφυγες και μετανάστες– που έρχονται έξω από αυτήν, αλλά και ενάντια στην τεράστια κοινωνική πλειοψηφία των ντόπιων πληθυσμών, ενάντια στους εργαζόμενους και τις λαϊκές μάζες ακόμα και των χωρών-μελών του ιδρυτικού «πυρήνα» της ΕΕ.
Φύλλο Νο 356 (16 Μάρτη 2016)
Στη δίνη επιταχυνόμενου «καθοδικού σπιράλ» βρίσκεται πλέον η κυβέρνηση, καθώς οι υποχωρήσεις στις απαιτήσεις των δανειστών, αλλά και στην ευρωπαϊκή πολιτική για τους πρόσφυγες, διαδέχονται η μία την άλλη και αποκτούν συστηματικό και καθολικό χαρακτήρα.
Η γερμανική ηγεσία, σε πολυδιάστατη κρίση πια, παραμένει συνεκτικός ιστός και ενορχηστρωτής της τακτικής των δανειστών στην αξιολόγηση
ΒΓΗΚΕ Η ΚΥΠΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ; Καθεστωτικά ΜΜΕ, αστοί οικονομολόγοι και πολιτικοί, θριαμβολογούν τις τελευταίες μέρες για το «κατόρθωμα» της Κύπρου να βγει από το τριετές μνημονιακό πρόγραμμα. Τι όμως ξεχνούν να μας πουν όσοι υμνούν την κυπριακή «επιτυχία»; α) Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα εποπτεύουν και θα αξιολογούν την πορεία της κυπριακής οικονομίας μέχρι την αποπληρωμή του 75% του δανείου που έλαβε από την τρόικα και φτάνει συνολικά τα 10 δισ. ευρώ (όπως ακριβώς και στην Πορτογαλία, που ο προϋπολογισμός τελεί υπό την έγκριση των Βρυξελλών παρά την τυπική απουσία προγράμματος στήριξης). Συνεπώς, οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις (π.χ. οι ιδιωτικοποιήσεις κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών) και η λιτότητα στα δημοσιονομικά διατηρούνται για πολλά ακόμη χρόνια. β) Το πρωί της 15ης Μάρτη του 2013, οι καταθέσεις του κόσμου στις τράπεζες κουρεύτηκαν μέχρι και 47% σε ορισμένες περιπτώσεις, αποτελώντας παράδειγμα για όλη την Ευρωζώνη. Παράλληλα η ανεργία στο νησί εκτοξεύθηκε στο 16%, μισθοί και συντάξεις ψαλιδίστηκαν, «έκτακτα» χαράτσια στη φορολογία μονιμοποιήθηκαν. Με μνημόνια ή χωρίς, η σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία και η πολιτική αναδιανομής πλούτου και εισοδήματος προς όφελος του κεφαλαίου είναι η ενιαία γραμμή πανευρωπαϊκά. Και αυτή την αλήθεια τη γνωρίζουν καλά οι κάθε είδους «κυπριολόγοι». Άλλο θέλουν να μας πουν: Φρένο στις κοινωνικές αντιστάσεις, πλατιά συναίνεση του πολιτικού προσωπικού για την εφαρμογή του μνημονίου Τσίπρα, περιθωριοποίηση κάθε φωνής που αμφισβητεί την υποταγή στο «μονόδρομο» από τη σκοπιά των εργαζομένων και της Αριστεράς.
Μετά και την αποτυχία των δύο γύρων διερευνητικών εντολών του Πέδρο Σάντσες, ως Αντικαπιταλίστας πιστεύουμε ότι αυτό που αντιστοιχεί στη συγκυρία είναι να ενεργοποιήσουμε μια νέα πολιτική και κοινωνική δυναμική.
Αυτόν το μήνα συμπληρώθηκαν 15 χρόνια συνεχούς κυκλοφορίας της «Εργατικής Αριστεράς» (ΕΑ) και το γιορτάζουμε με μια σειρά εκδηλώσεων σε διάφορες πόλεις, με αποκορύφωμα την κεντρική γιορτή της Αθήνας στις 24/4.
Η Ευρώπη-φρούριο και οι ρατσιστικές πολιτικές των κρατών-μελών της έχουν μεγάλο παρελθόν. Για χρόνια, ο βασικός «εχθρός» ήταν οι μετανάστες. Οι προσφυγικές ροές προκάλεσαν ρωγμές στα τείχη της.
Τα τελευταία χρόνια η συζήτηση μέσα στην Αριστερά για τα μέτωπα, τη μετωπική πολιτική και το Ενιαίο Μέτωπο έχει πάρει μεγάλη έκταση. Το γεγονός αυτό οφείλεται πρώτα απ’ όλα στη συνειδητοποίηση εκ μέρους της ευρείας πρωτοπορίας των κοινωνικών αντιστάσεων και του κόσμου της Αριστεράς της αδήριτης ανάγκης για ενότητα των δυνάμεων της Αριστεράς στη δράση, για συνεργασία τους και στο πολιτικό επίπεδο, με στόχο τη συγκέντρωση δυνάμεων για να δοθούν σκληρές μάχες μεγάλης κλίμακας ενάντια στη λιτότητα, τα μνημόνια, τον κρατικό αυταρχισμό, το ρατσισμό κλπ.
Εργαζόμενοι Softex: Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στη χαρτοβιομηχανία Softex, ενάντια στην απόφαση της εργοδοσίας να κλείσει το εργοστάσιο και να τους οδηγήσει στον σκληρό δρόμο της ανεργίας. Την Παρασκευή 11 Μάρτη πραγματοποιήθηκε η τελευταία κινητοποίησή τους.
Οι 131 εργαζόμενοι της Softex στο εργοστάσιο του Βοτανικού πραγματοποίησαν δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας. Προσπαθώντας να επιτύχουν τη συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους, συγκεντρώθηκαν στην Ομόνοια και από εκεί πήγαν με πορεία στο υπουργείο Εργασίας, όπου ήταν προγραμματισμένη τριμερής συνάντηση, με το υπουργείο και την εργοδοσία. Το υπουργείο είχε... ξεχάσει (!!) να καλέσει τον εργοδότη αλλά κάτω από την πίεση των εργαζομένων τελικά κάλεσε νέα τριμερή συνάντηση την Τετάρτη 16 Μάρτη, που θα γίνει και νέα κινητοποίηση των εργαζομένων της Softex.
Οι εργοδότες προς το παρόν δηλώνουν αμετακίνητοι στη θέση τους για κλείσιμο του εργοστασίου και ήδη ανακοίνωσαν πρόγραμμα εθελουσίας αποχώρησης με αυξημένο μπόνους που προβλέπει 50% επιπλέον της κανονικής αποζημίωσης. Μάλιστα έχουν αρχίσει ήδη τους εκβιασμούς, καθώς «απειλούν» τους εργαζόμενους ότι αν δεν υπογράψουν την «οικειοθελή» αποχώρησή τους ως τα τέλη Μάρτη, τότε θα χάσουν το μπόνους.
Στη γενική τους συνέλευση, που έγινε την Τετάρτη 9 Μάρτη, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να μην υπογράψει κανείς και να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.
Συνέντευξη με τη Μερόπη Μανταίου, γιατρό στο νοσοκομείο «Σωτηρία»
Διεξήχθησαν την Πέμπτη 10 Μάρτη οι εκλογές των νοσοκομειακών γιατρών της Αθήνας και του Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) για την ανάδειξη νέου ΔΣ και αντιπροσώπων στο συνέδριο της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας), που θα πραγματοποιηθεί στις 8-10 Απρίλη.
Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, 1.500-2.000 πρόσφυγες από τον καταυλισμό της Ειδομένης κατάφεραν να διασχίσουν τα βόρεια σύνορα και βρίσκονται στο έδαφος της γειτονικής χώρας. Περπάτησαν 5 χιλιόμετρα, μεταφέροντας στους ώμους τους μικρά παιδιά, υπερήλικες και ανάπηρους, πέρασαν ποτάμια και χείμαρρους και απέδειξαν πως η δύναμη της ζωής και της ελπίδας είναι όπλα ισχυρότερα από τους φράχτες, τους στρατούς, και τα συνοριοφυλάκια. Η αστυνομική διεύθυνση των Σκοπίων διαμήνυσε πως συνελήφθησαν και θα ακολουθηθεί διαδικασία ταυτοποίησης και επαναπροώθησής τους στην Ελλάδα, ενώ συνέλαβαν και 30 αλληλέγγυους, φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφους, που ακολούθησαν τους πρόσφυγες στην πορεία.
19 Μάρτη: διαδηλώσεις σ' όλη την Ευρώπη
Γράφει η Διακήρυξη της ΛΑΕ, στην πρώτη κιόλας σελίδα της, ότι η Λαϊκή Ενότητα είναι «ένας μετωπικός πολιτικός φορέας». Αυτό που διαβάζουμε όμως στη συνέχεια είναι το πρόπλασμα ενός κυβερνητικού προγράμματος, ενός κόμματος, διότι τοποθετείται επί σειράς στρατηγικών ζητημάτων με τα οποία μια προγραμματική μετωπική συμφωνία, εκ της φύσεώς της, δεν ασχολείται. Πρόκειται λοιπόν για μετωπικό φορέα, ή για μέτωπο που υποκρύπτει κόμμα, ή για οργανωτικό υβρίδιο; Καλό θα ήταν να αναρωτηθούμε: Υπάρχουν άραγε οι προϋποθέσεις για κάτι περισσότερο από τη συγκρότηση ενιαίου μετώπου; Συμφωνούν άραγε όλες οι οργανώσεις που συμμετέχουν στις απαντήσεις που δίνει η Διακήρυξη στα στρατηγικά ζητήματα;
Παρά τις αρχικές εξαγγελίες για την κατάθεση του νομοσχεδίου για την παιδεία μέχρι το τέλος Μαρτίου, φαίνεται ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί προς ψήφιση πιθανότατα προς τις αρχές του καλοκαιριού, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Παιδείας. Ο καθόλα προσχηματικός «διάλογος» συνεχίζεται στις διάφορες επιτροπές και υποεπιτροπές και το στίγμα των περιεχομένων των συζητήσεων, καθώς και των συμμετεχόντων, προοικονομούν άλλη μία νεοφιλελεύθερη αντιμεταρρύθμιση.
Πάτρα: Τις προηγούμενες βδομάδες πραγματοποιήθηκαν γενικές συνελεύσεις σε αρκετές σχολές, όπου πάρθηκαν αποφάσεις τόσο ενάντια στον Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία, που αναμένεται να φέρει πολλές αλλαγές στο πανεπιστήμιο, όσο και ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Οι φοιτητικοί σύλλογοι έχουν πάρει απόφαση για συμμετοχή στην απεργία που θα πραγματοποιηθεί, σε περίπτωση που κατατεθεί το νομοσχέδιο. Η Αριστερή Ενότητα Μηχανολόγων Μηχανικών θα πραγματοποιήσει εκδήλωση την Πέμπτη 17/3 με τίτλο «Αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες – Αντίσταση στην Ευρώπη-φρούριο». Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με ομιλητή από την Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό», ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση. Το ζήτημα έχει προκαλέσει τεράστιο ενδιαφέρον στους φοιτητές, ενώ έχει δημιουργηθεί ένα μεγάλο κύμα αλληλεγγύης, με διάφορους φοιτητικούς συλλόγους να συγκεντρώνουν τρόφιμα για τους πρόσφυγες.
Πώς μια «εθνική κρίση» κατέληξε στην πρώτη «έφοδο στον ουρανό»
Με τη συμβολή των ιδεολογικών μηχανισμών του κράτους έχει εμπεδωθεί στην Ελλάδα, ως «κοινή λογική», η αντίληψη ότι η σύγχρονη Τουρκία είναι ένα μονίμως επιθετικό και επεκτατικό κράτος, που συνήθως κρύβεται πίσω από τον ιμπεριαλισμό. Όμως η ιστορία δείχνει μια διαφορετική πραγματικότητα: στους πέντε πολέμους μεταξύ των δύο χωρών (δύο παγκόσμιους, δύο βαλκανικούς και τη Μικρασιατική εκστρατεία) το ελληνικό κράτος συντάχθηκε με το στρατόπεδο των Μεγάλων Δυνάμεων, ήταν μέσα στους νικητές και με αυτόν τον αιματηρό τρόπο τριπλασίασε την έκταση και υπερδιπλασίασε τον πληθυσμό του. Στον μοναδικό πόλεμο (1897) που δεν ενεπλάκησαν οι Μεγάλες Δυνάμεις, το ελληνικό κράτος γνώρισε γρήγορη και ντροπιαστική ήττα.
Με μεγάλη συμμετοχή εθελοντών, μαθητών και αλληλέγγυων πραγματοποιήθηκε το Αποκριάτικο Πάρτι του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών στο Green Park στο Πεδίο του Άρεως. Ντόπιοι και μετανάστες χορέψαμε μαζί μέχρι το πρωί, αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά ότι όλοι μαζί μπορούμε να ζήσουμε αρμονικά!
Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι το Προσφυγικό πέρασε οριστικά σε μια νέα φάση, που θα είναι πολύ πιο δύσκολη για τους ίδιους τους πρόσφυγες και πολύ πιο απαιτητική για όσους βρίσκονται δίπλα τους ως αλληλέγγυοι. Η συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης και η αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων των προσφύγων δεν αρκούν πια ούτε κατά διάνοια.
ΜΚΟκρατία, στρατοκρατία, συντηρητική αναδίπλωση του ελληνικού κράτους
Ονδούρα: Δολοφονήθηκε στο σπίτι της η Μπέρτα Κάσερες στην Ονδούρα. Ήταν εμβληματική μορφή των ιθαγενικών κοινοτήτων και των περιβαλλοντικών αγώνων ενάντια σε εξορύξεις και φράγματα, βραβευμένη παγκόσμια για τη δράση της και ηγετική προσωπικότητα του κινήματος ενάντια στο πραξικόπημα που ανέτρεψε τον Μανουέλ Σελάγια το 2009. Γι’ αυτούς τους λόγους δεχόταν επί χρόνια απειλές για τη ζωή της, αλλά δεν εγκατέλειψε ποτέ τον αγώνα. Μια σκληρή υπενθύμιση για το ρόλο των διάφορων «Ελ Ντοράντο» σε όλο τον πλανήτη, τη σκληρή πραγματικότητα στη Λατινική Αμερική και φυσικά το ρόλο των ΗΠΑ, που στήριξαν ενεργά τους πραξικοπηματίες και το καθεστώς τρόμου που έχει επιβληθεί έκτοτε, με κεντρικό το ρόλο της Χίλαρι Κλίντον, που φιλοδοξεί να είναι η νέα πρόεδρος των ΗΠΑ σύντομα...
Το Προσφυγικό ως καταλύτης μιας βαθύτερης πολιτικής κρίσης
Η Συρία ζει τις πιο ήσυχες μέρες της εδώ και χρόνια, καθώς η εκεχειρία που ξεκίνησε στις 27 Φλεβάρη εξακολουθεί να τηρείται σε μεγάλο βαθμό.
Σε σφαγιασμό των συντάξεων και σε νέα φοροεπιδρομή κατά των λαϊκών στρωμάτων φαίνεται πως οδηγούν οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και δανειστών, στο πλαίσιο της υλοποίησης του 3ου Μνημονίου.