Τεύχος Νο 16 (χειμώνας 2020-21)

Το άρθρο που ακολουθεί, θέτοντας αρχικά ένα ιδεολογικό υπόβαθρο για ζητήματα πολέμου, ιμπεριαλισμού, εθνικών ανταγωνισμών, ανατρέχει στην ιστορία του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού, παρουσιάζει τα επίδικα της σημερινής αντιπαράθεσης και παρεμβαίνει στο σχετικό διάλογο στην Αριστερά. 

Το άρθρο παρουσιάζει τη διεθνιστική-αντιπολεμική παράδοση που διαμόρφωσαν οι Μπολσεβίκοι για την κομουνιστική Αριστερά. Το σφαγείο του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, η εμφάνιση του σοσιαλσοβινισμού στη Δεύτερη Διεθνή, η συζήτηση για τον επαναστατικό ντεφετισμό και η νικηφόρα τακτική των Μπολσεβίκων το 1917, βοηθάνε στη διαμόρφωση κριτηρίων μέσα στην Αριστερά σήμερα, που αντιμετωπίζουμε την επικίνδυνη όξυνση του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού. 

Στο φόντο παγκόσμιας ανόδου της ακροδεξιάς, η Ελλάδα απασχόλησε τη διεθνή συζήτηση ως «εξαίρεση» για δύο λόγους. Ο πρώτος αφορούσε την «ελληνική ιδιαιτερότητα» ανόδου μιας νεοναζιστικής εκδοχής ακροδεξιάς και ο δεύτερος τα ευχάριστα νέα της μεγάλης αντιφασιστικής νίκης στις 7 Οκτώβρη. Το άρθρο επιχειρεί μια αποτίμηση της ανόδου και της πτώσης της ΧΑ και καταθέτει κάποια συμπεράσματα από αυτήν την πυκνή περίοδο. 

Ένας απολογισμός της διαδρομής του Ποδέμος, από την ορμητική εμφάνιση μέχρι τη σταδιακή «γήρανσή» του, που κατέληξε στη σημερινή συγκυβέρνηση με τους Σοσιαλιστές. Το άρθρο αποτελεί επίσης έναν απολογισμό των Αντικαπιταλίστας, από την απόφασή τους για την ίδρυση του Ποδέμος μέχρι την απόφαση να αποχωρήσουν από αυτό. Η αγγλική έκδοση δημοσιεύτηκε στο internationalviewpoint.org. Ο Μανουέλ Γκαρί είναι ιστορικό στέλεχος της Τέταρτης Διεθνούς στο Ισπανικό Κράτος και σήμερα είναι μέλος της ηγεσίας των Αντικαπιταλίστας και της συντακτικής επιτροπής του Viento Sur.  

Το κείμενο που ακολουθεί είναι κεφάλαιο του βιβλίου της Σίλβια Φεντερίτσι, «Beyond the periphery of the skin: Rethinking, Remaking, and Reclaiming the Body in Contemporary Capitalism». Τη μετάφραση έκανε η Στέλλα Μούσμουλα. Η Σίλβια Φεντερίτσι είναι φεμινίστρια φιλόσοφος. Ενεργή ακτιβίστρια επί δεκαετίες, έχει γράψει πολλά άρθρα και βιβλία που καθόρισαν τη ριζοσπαστική φεμινιστική σκέψη. 

Το άρθρο γράφτηκε για το logos journal (vol. 13, no. 3-4) στα πλαίσια ενός ευρύτερου σχετικού αφιερώματος και αναδημοσιεύτηκε στο internationalviewpoint.org. Τη μετάφραση έκανε η Στέλλα Μούσμουλα. Η Τζοάνα Μπρένερ είναι φεμινίστρια κοινωνιολόγος. Έχει αρθρογραφήσει για το New Left Review και το Monthly Review και έχει γράψει σοσιαλιστικά φεμινιστικά βιβλία όπως «Women and the Politics of Class» και «Rethinking the Political: Women, Resistance, and the State».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε την άνοιξη του 2013, στο τεύχος Νο 138 του International Socialist Journal. Τη μετάφραση έκανε ο Μάρκος Γαρμπής. Ο Τζον Ρόουζ αρθρογραφεί στο ISJ, θεωρητικό περιοδικό του SWP στη Βρετανία, ιδιαίτερα για ζητήματα ιστορίας. Πρόσφατα ολοκλήρωσε το διδακτορικό του με θέμα «Εργατική Εξουσία και η Αποτυχία του Κομουνισμού». 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο redflag.org.au, τον Αύγουστο του 2020, σε δύο συνέχειες, με τίτλους «Ο Γκράμσι, ο Μπορντίγκα και η εργατική τάξη» και «Η άνοδος και η πτώση των καταλήψεων εργοστασίων». Τη μετάφραση έκανε ο Πάνος Πέτρου. Ο Λούκα Ταβάν είναι μέλος της Socialist Alternative στην Αυστραλία.

Ανάμεσα στο προηγούμενο και αυτό το τεύχος του «Κ» μεσολάβησε ένα καυτό καλοκαίρι στα ελληνοτουρκικά, που έδωσε τη θέση του σε έναν διπλωματικό «πυρετό», αλλά και σε μια θηριώδη ενίσχυση των πολεμικών δαπανών και μια ευρύτερη αναβάθμιση του μιλιταρισμού από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.