Φύλλο Νο 488 (11 Γενάρη 2023)

Binder488.pdf (9.14 MB)

Το διαδικτυακό Λεξικό του Κόλινς συνηθίζει να ανακοινώνει ετησίως τη «λέξη της χρονιάς», στηριγμένο στη χρήση στο δημόσιο διάλογο και τις αναζητήσεις των ανθρώπων στο ίντερνετ. Για το 2022, λέξη της χρονιάς ήταν η «permacrisis» (μονιμο-κρίση) που ορίζεται ως «παρατεταμένη περίοδος αστάθειας και ανασφάλειας». 
 

Με το μέτρο του «market pass» και το «καλάθι» του Άδωνι, η κυβέρνηση προσπαθεί να διασκεδάσει την κοινωνική δυσαρέσκεια από την ακρίβεια και την εκτεταμένη κερδοσκοπία των επιχειρήσεων. Με φθηνά προεκλογικά τρικ είναι βέβαιο ότι το τραπέζι των εργαζόμενων και των φτωχών δεν θα γεμίσει. 
 

Οι ελλείψεις σε φάρμακα δεν είναι ένα καινούργιο φαινόμενο, αλλά έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια στην Ελλάδα, κυρίως από την εφαρμογή των μνημονιακών απαιτήσεων και μετά. Ένα φαινόμενο, που έχει ενταθεί τελευταία, με αποκορύφωμα σήμερα, που κάποια σκευάσματα (κυρίως εισαγόμενα) έχουν εξαφανιστεί τελείως και κάποια άλλα κυκλοφορούν με το σταγονόμετρο.
 

Η  απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ, που δημοσιεύτηκε στο «Ριζοσπάστη» της 8/1, είναι ένα σημαντικό πολιτικό κείμενο. Προδιαγράφει την πολιτική στάση του ΚΚΕ σε μια κρίσιμη περίοδο, που περιλαμβάνει τις επερχόμενες εκλογές, αλλά και την πολύ σημαντική επόμενη ημέρα.
 

Στις 8 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί ο πρώτος γύρος των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση (δήμοι και περιφέρειες), προσφέροντας ακόμα μια κρίσιμη εκλογική μάχη μέσα στο 2023. Και καθώς οι διεργασίες για την αντιμετώπιση των εθνικών εκλογών από τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής Αριστεράς έχουν ενταθεί, το ίδιο ακριβώς χρειάζεται να γίνει και στο τοπικό επίπεδο και όχι μόνο ως αντανάκλαση των κεντρικών διεργασιών.

Σε μια χρονιά πολεμικών συγκρούσεων, όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και μόνιμης έντασης στις δύο πλευρές του Αιγαίου, αναπόφευκτα ακολουθεί και η κατακόρυφη αύξηση των εξοπλιστικών δαπανών. Γεγονός που δημιουργεί μια συνθήκη διαρκούς απειλής για την ειρήνη.
 

Στις 25 Γενάρη του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές (με 36,34% των ψήφων και 149 βουλευτές) και ανέτρεψε την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Ήταν η πιο σκληρή από τις «μνημονιακές» κυβερνήσεις και επιφανειακά η πιο ισχυρή, αφού συγκέντρωνε τις δυνάμεις των δύο μεγάλων παραδοσιακών κυβερνητικών κομμάτων της εποχής της Μεταπολίτευσης. 
 

Ο απερχόμενος πρόεδρος Αναστασιάδης έκλεισε μια δημόσια ομιλία του σε -φαινομενικά τουλάχιστον- ανύποπτο χρόνο και χώρο με έναν τρόπο που ξεσήκωσε αντιδράσεις.