ιστορία και παράδοση

Πολυτεχνείο: Το τέλος της χούντας και η αρχή της μεταπολίτευσης

Κάθε χρόνο γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια να δοθεί στην εξέγερση του Πολυτεχνείου μια μεταλλαγμένη προσέγγιση και να θεωρηθεί ο εορτασμός του μια ακίνδυνη εθιμοτυπία.

50 χρόνια μετά: Το ιταλικό «Καυτό Φθινόπωρο»

Πριν από 50 χρόνια ξέσπασε στην Ιταλία το μεγάλο κύμα εργατικών και λαϊκών αγώνων, που έμεινε στην ιστορία σαν το ιταλικό «Καυτό Φθινόπωρο».

Κύπρος 1974: το ελληνικό πραξικόπημα, η τουρκική επέμβαση και οι αιτίες τους

«Δεν υπήρξε επανάσταση στην Κύπρο, που θα μπορούσε να θεωρηθεί εσωτερική υπόθεση. Υπήρξε εισβολή, που παραβίασε την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και η εισβολή συνεχίζεται και θα συνεχίζεται, όσο υπάρχουν Έλληνες αξιωματικοί στην Κύπρο...», έλεγε ο Μακάριος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στις 19 Ιούλη του 1974. Λίγες μέρες πριν, η ελληνική Χούντα είχε κάνει το πραξικόπημα στην Κύπρο και είχε προσπαθήσει να τον δολοφονήσει. Την επόμενη μέρα επακολούθησε η εισβολή του τουρκικού στρατού...

Δημοψήφισμα 2015: Ματαιώσεις και προοπτικές

Είναι δεδομένο ότι θα συζητάμε πολλά χρόνια ακόμη για το τι συνέβη την 5η Ιούλη του 2015.

Ο «Μάης των μαζών» το 1989 στην Κίνα

Το κίνημα της Πλατείας Τιενανμέν

«Οι βασίλισσες μέλισσες τσιμπάνε άσχημα»*

*τίτλος της Daily News σε ρεπορτάζ από τα γεγονότα του Στόουνγολ. Οι Βασίλισσες αναφέρονται στις βασίλισσες ντράγκ (drag queens) της ΛΟΑΤΚΙ+ κουλτούρας.

Η αδιέξοδη λογική του «μικρότερου κακού»

Τι δείχνει η εμπειρία μισού αιώνα

9 Μάη: Η επέτειος της κατάρρευσης της ναζιστικής Γερμανίας

Οι νίκες των λαών δεν χωρούν σε αστικά καλούπια

Πρωτομαγιά: Μια ιστορία γραμμένη από τους εργάτες

Η φράση «η 1η Μάη δεν είναι αργία, είναι απεργία» δεν αποτελεί ένα απλό κλισέ. Ειδικά σήμερα που κάποια από τα βασικά αιτήματα της πρωτομαγιάς, ύστερα από σχεδόν ενάμιση αιώνα, τίθενται ξανά υπό διακύβευση. Αυτοί λοιπόν που θέλουν να καταστρατηγήσουν το ιστορικό και πολιτικό περιεχόμενο της 1ης Μάη, είναι οι ίδιοι που απλώς τη στολίζουν με στεφάνια και μιλούν αόριστα για την άνοιξη, την ώρα που οι εργαζόμενοι βιώνουν έναν βαρύ χειμώνα.

Πώς χάθηκε η ιρανική επανάσταση

Σαράντα χρόνια από μια γνήσια λαϊκή επανάσταση (μέρος Β')

Η ιστορία της 3ης Διεθνούς

100 χρόνια από την ίδρυσή της

100 χρόνια από τη δολοφονία της Ρόζας Λούξεμπουργκ

Μια μεγάλη μορφή του επαναστατικού μαρξισμού

25 χρόνια από την εξέγερση των Ζαπατίστας στο Μεξικό

«Για την Ανθρωπότητα, ενάντια στο Νεοφιλελευθερισμό»

Βικτόρ Σερζ: Μαρτυρίες από τη γερμανική επανάσταση

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Red Marks

Η εξέγερση του Δεκέμβρη 2008 και η σημασία της σήμερα

Πέρασε μια δεκαετία από την εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008, μια εξέγερση που καθόρισε μια ολόκληρη γενιά. Τη γενιά που είδε στον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, ένα φίλο της να πέφτει νεκρός και που αναζήτησε τον εαυτό της μέσα από τους αγώνες ενάντια σε ένα σύστημα που καταπιέζει τη νεολαία, που τσακίζει κάθε προοπτική και που καμιά φορά δολοφονεί. Ο «Δεκέμβρης ήταν ερώτηση και όχι απάντηση» κραύγαζαν οι τοίχοι των Εξαρχείων, όμως, αν δεν επιχειρήσουμε να δώσουμε απαντήσεις, τότε το ερωτηματικό δεν θα γίνει ποτέ θαυμαστικό.

Από τον πόλεμο στην επανάσταση

Τ ο ξέσπασμα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου υπήρξε το πιο οδυνηρό, αλλά συνάμα και το πιο ισχυρό φίλτρο μέσα από το οποίο αναδείχθηκαν οι χρόνιες αντιφάσεις εντός του SPD.

Η σημασία του ασύλου, τότε και σήμερα

Όσο πλησιάζει το τριήμερο του Πολυτεχνείου, τόσο φουντώνει η συζήτηση για το άσυλο και τη χρησιμότητά του.

Ο δρόμος της εξέγερσης είναι έμπνευση για τους αγώνες του σήμερα

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973 ήταν η αρχή της ανατροπής της επτάχρονης Χούντας.

Ο Μάης του ’68 στο Μεξικό

Τ ο ημερολόγιο γράφει 16 Οκτωβρίου του 1968, όταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Πόλη του Μεξικού βγαίνουν πρωταθλητές δύο μαύροι αμερικάνοι, ο Τόμι Σμιθ και ο Τζον Κάρλος.

Ταξική Ή εθνική αφήγηση;

Απελευθέρωση της Αθήνας

Πριν σαράντα πέντε χρόνια στη Χιλή

Ταξική αναμέτρηση και μεταβατική πολιτική

Χιλή 1970 -1973: Η πορεία προς μια τραγική ήττα

Στις 11 Σεπτεμβρίου του 1973 η κυβέρνηση της Λαϊκής Ενότητας, με επικεφαλής τον Σαλβαδόρ Αλιέντε, ανατράπηκε στη Χιλή από το πραξικόπημα του στρατηγού Αουγκούστο Πινοσέτ.

Το αναθεωρημένο Δοκίμιο της Ιστορίας του ΚΚΕ 1918-1949

Παίρνοντας ως βάση την τοποθέτηση της ΚΕ («Ριζοσπάστης» 30/6/18), η αναθεώρηση του Δοκιμίου της Ιστορίας του ΚΚΕ 1918-1949 κινείται σε μια σωστή κατεύθυνση, που όμως μένει (ξανά) ημιτελής.

Πώς, αλήθεια, ανατράπηκε η δικτατορία;

Κάθε χρόνο, στην επέτειο της πτώσης της δικτατορίας στις 23 Ιούλη του 1974, οι καθεστωτικοί ιδεολογικοί και πολιτικοί μηχανισμοί χειραγώγησης δουλεύουν στο φουλ, οικοδομώντας και επανοικοδομώντας την αστική «αφήγηση» για τη δικτατορία και την πτώση της (ακόμα και η επιλογή της λέξης δεν είναι αθώα: προτιμούν την «πτώση» από το σωστότερο «ανατροπή»…).

Η εξέγερση στο Στόουνγολ

Οι μεγάλοι αγώνες και εξεγέρσεις στη δεκαετία του ’60, με αποκορύφωμα το Μάη του ’68, είναι μια εποχή ορόσημο για την Αριστερά και το κίνημα σε διεθνές επίπεδο.

Ο «Μάης του ’68» στην Ισπανία

Ο Μανουέλ Γκαρί στο Ινστιτούτο Κομμούνα

Ο εργατικός Μάης στη Γαλλία

Το Σάββατο 19 Μάη συνεχίστηκε στον πολυχώρο Κομμούνα (Ιουλιανού 67) το αφιέρωμα στο ’68 με θέμα: «Ο Γαλλικός Μάης». Η εκδήλωση εστίασε σε τρεις πτυχές της εξέγερσης του ’68 στη Γαλλία: στις φοιτητικές κινητοποιήσεις, στο εργατικό κίνημα και στα πολιτικά συμπεράσματα. Την εικόνα του εργατικού κινήματος παρουσίασε ο ιστορικός Δημήτρης Κουσουρής.

Μια ιστορία εποικισμού και κλεμμένης γης

15 Μάη: Επέτειος της Νάκμπα

Κάτω από την άσφαλτο υπάρχει... απεργία!

Η ορμητική παρέμβαση της εργατικής τάξης το Μάη του '68

«Ένα, δύο, τρία… πολλά Βιετνάμ»

Το 1968 φαινόταν ότι θα ήταν μια χρονιά όπως κάθε άλλη. Η εξέλιξη όμως ήταν διαφορετική, έγινε η χρονιά που συγκλόνισε τον κόσμο και ακόμα αγγίζει τις καρδιές μας.

Ο δρόμος μέχρι το Μάη του 1968

Το Μάη του 1968 συνέβη μια κοινωνική έκρηξη στη Γαλλία. Μια έκρηξη που ανέδειξε τις αντιφάσεις και τις αντιθέσεις μιας γερασμένης και συντηρητικής κοινωνίας που έπρεπε να ανατραπεί. Το φοιτητικό κίνημα αποτέλεσε τη θρυαλλίδα γι’ αυτό το ξέσπασμα το οποίο έμελλε να ριζοσπαστικοποιήσει μια ολόκληρη γενιά και να ταρακουνήσει παγκόσμια το σύστημα και τους μηχανισμούς του.

Ο πραγματικός Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

50 χρόνια από τη δολοφονία του μαύρου ηγέτη

Ο διεθνής Μάης της εξέγερσης

Αφιέρωμα για τα 50 χρόνια από την παγκόσμια έκρηξη των κινημάτων

Λένε ότι... η επανάσταση του 1821 ήταν εξαρχής εθνική-θρησκευτική

Ένα από τα βασικά επιχειρήματα της αστικής αφήγησης είναι ότι η επανάσταση του 1821 ήταν μια εθνική-θρησκευτική επανάσταση. Η αλήθεια είναι κάπως διαφορετική. Η αχανής Οθωμανική Αυτοκρατορία αποτελούσε μια παραλλαγή των φεουδαρχικών κρατών που επικρατούσαν εκείνη την εποχή. Η οθωμανική εξουσία επιβαλλόταν σε μια τεράστια έκταση και πάνω σε ποικιλόμορφους και εθνοτικά διαφορετικούς πληθυσμούς.

Παντελής Πουλιόπουλος: Ένας διεθνιστής επαναστάτης

Την Κυριακή 25 Φλεβάρη πραγματοποιήθηκε στη Θήβα εκδήλωση της Ανοικτής Επιτροπής Μνήμης για την αναστήλωση της προτομής του Παντελή Πουλιόπουλου.

Πενήντα χρόνια από τη διάσπαση του ΚΚΕ

Το Φλεβάρη του 1968, τα μέλη του ΚΚΕ στην Ελλάδα –που αντιμετώπιζαν τότε τα πιο δύσκολα καθήκοντα της αντίστασης σε μια δικτατορία, που στις 21/4/67 είχε πιάσει την ηγεσία και το μηχανισμό του κόμματος απολύτως απροετοίμαστους για αυτό το ενδεχόμενο- μάθαιναν εμβρόντητα τη διάσπαση του ΚΚΕ.

Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια του κόμματος

Πολλές οι αντιφάσεις, λίγα τα θετικά βήματα

Η τελευταία μάχη της Ρόζας Λούξεμπουργκ

Η τάξη επικρατεί στο Βερολίνο. Ηλίθιοι δήμιοι! Η τάξη σας είναι χτισμένη στην άμμο! Η Επανάσταση αύριο θα υψώσει τη βροντερή της φωνή ως τους ουρανούς: Ήμουν, είμαι και θα είμαι! Από το τελευταίο άρθρο της Ρόζας Λούξεμπουργκ στη «Ρότε Φάνε» («Κόκκινη Σημαία»), στις 14 Γενάρη 1919, μια μέρα πριν από τη δολοφονία της από τα Freikorps, ένοπλα αποσπάσματα των ακροδεξιών.

Ισραήλ: Η ιστορία του τελευταίου αποικιακού κράτους

Το κράτος του Ισραήλ γεννήθηκε το 1948, πριν σχεδόν 70 χρόνια, πάνω στα ερείπια των παλαιστινιακών χωριών και γειτονιών που αναγκάζονταν να εγκαταλείψουν κυνηγημένοι οι κάτοικοί τους για να σωθούν. Ολόκληρος σχεδόν ο πληθυσμός της Παλαιστίνης μεταμορφώθηκε σε λίγες εβδομάδες σε πρόσφυγες. Η 15η Μάη είναι η επέτειος ίδρυσης του ισραηλινού κράτους. Όμως ανάμεσα στους Παλαιστίνιους είναι γνωστή ως Νάκμπα («Ημέρα της Καταστροφής»).

Ισπανική Επανάσταση: H μαύρη διετία 1933-35

Στο προηγούμενο φύλλο της ΕΑ σε άρθρο για την πρώτη φάση της ισπανικής επανάστασης, είχαμε περιγράψει την ισπανική κοινωνία του μεσοπολέμου σαν δύο χωριστούς κόσμους, από τη μια της ολιγαρχίας και των στηριγμάτων της και από την άλλη των εργατών και φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

1931 - 1933: η πρώτη φάση της Ισπανικής Επανάστασης

Στις 18 Νοέμβρη του 1976 η διορισμένη από τον δικτάτορα Φράνκο Βουλή της Ισπανίας (Κορτές) αποφάσιζε την επιστροφή στην κοινοβουλευτική δημοκρατία. Ήταν αναγκαίος συμβιβασμός του πολιτικού συστήματος μπροστά στην παρακμή και την παράλυση του δικτατορικού καθεστώτος.

Πολυτεχνείο 1973: η εξέγερση που έριξε τη Χούντα

Τα γεγονότα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου αποτέλεσαν τη βασική ρωγμή που οδήγησε στην ανατροπή του χουντικού καθεστώτος. Τη ρωγμή μέσα από την οποία ξεπρόβαλε δυναμικά ο λαϊκός παράγοντας, θέτοντας αιτήματα που δεν περιορίζονταν μόνο στην ανατροπή των συνταγματαρχών αλλά και στη διεκδίκηση μιας άλλης κοινωνίας. Σήμερα αυτά τα αιτήματα αποκρύπτονται σκόπιμα από την αστική αφήγηση και τη σχολική βιβλιογραφία. Στα χρόνια των μνημονίων, άλλωστε, αποκτούν επιπρόσθετη επικινδυνότητα για την κυρίαρχη τάξη και τους πολιτικούς εκπροσώπους της.

1917: Η εργατική τάξη στο κέντρο της Επανάστασης

Το 1917 ήταν κυρίως μια εργατική επανάσταση. Στα δυόμισι εκατομμύρια κατοίκων της Πετρούπολης το μισό ήταν βιομηχανικοί εργάτες στην πιο συγκεντροποιημένη βιομηχανία του κόσμου. Ήταν επίσης φορείς μιας πλούσιας ιστορικής πείρας, από τις πρώτες μαζικές απεργίες και τους σοσιαλιστικούς κύκλους του 1880, μέχρι τα πρώτα Σοβιέτ του 1905, τη σκληρή πέτρινη περίοδο 1907-1911 και τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Εκατό χρόνια από τον Οκτώβρη

Η πιο μεγάλη δημοκρατική νίκη στην ιστορία

Η ήττα, οι αιτίες της και οι πρόσφυγες

Η Μικρασιατική Εκστρατεία, μέρος Δ’

Η αντίσταση στον πόλεμο

Η Μικρασιατική Εκστρατεία - Μέρος Γ’

Pages