Ανοιχτοί ιστορικοί λογαριασμοί
ιστορία και παράδοση
Στις 12 Φεβρουαρίου 1945 υπογράφεται από την κυβέρνηση Πλαστήρα και την αντιπροσωπεία του ΕΑΜ η συμφωνία της Βάρκιζας. Το πόσο καταστροφική ήταν για τον κόσμο του κινήματος και της Αριστεράς δεν χρειάζεται να το αποδείξουμε σε αυτό το άρθρο. Στην αρθρογραφία όλης της Αριστεράς συνοδεύεται πάντα από τις φράσεις «απαράδεκτη συνθηκολόγηση», «ταφόπλακα του κινήματος», «προδοσία και ξεπούλημα του αγώνα» ενώ ακόμα και ο αστικός Τύπος δυσκολεύεται να την υπερασπιστεί χωρίς ναι μεν, αλλά.
(Ή πώς να χάσετε την επανάσταση σε 33 μέρες)
16 χρόνια από τη δολοφονία Γρηγορόπουλου
Πενήντα ένα χρόνια μετά, το Πολυτεχνείο συνεχίζει να αποτελεί ένα αγκάθι στην επίσημη αστική αφήγηση.
Η 12η Οκτωβρίου 1944 ήταν μια μέρα που θα έμενε αξέχαστη σε κάθε κάτοικο των Αθηνών.
50 χρόνια από τη Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη
Σε κάθε επέτειο της πτώσης της δικτατορίας του 1967-74 επαναλαμβάνονται συστηματικά μια σειρά από μισές αλήθειες και ψέματα, που στηρίζουν την κυρίαρχη καθεστωτική πολιτική αφήγηση για εκείνα τα σημαντικά γεγονότα.
Τόνοι μελάνι έχουν σπαταληθεί για να διαμορφώνεται, μέσα σε κάθε διαφορετική κοινωνική-πολιτική συγκυρία, μια «κοινή γνώμη» για τη Μεταπολίτευση.
Με τον τόμο Γ2 του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ (1967-74), η σημερινή κομματική ηγεσία ολοκλήρωσε τις νέες επεξεργασίες της σχετικά με την περίοδο της δικτατορίας. Ο τόμος έχει ως εισαγωγή την εισήγηση του Πολιτικού Γραφείου προς την Κεντρική Επιτροπή, που τελικά ενέκρινε τα περιεχόμενα. Κατά συνέπεια η κομματική έγκριση στις εμφανείς αναθεωρήσεις είναι δεδομένη και σε κορυφαίο επίπεδο.
Εβδομήντα πέντε χρόνια ζωής συμπληρώνει ο Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου, γνωστός σε όλους μας ως ΝΑΤΟ.
Στην Πορτογαλία, πριν 50 χρόνια
Εκατό χρόνια από τον θάνατο του Λένιν (ολόκληρο στο Rproject.gr)
Όταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έστελνε φρεγάτες στον Περσικό Κόλπο
Εκατό χρόνια από τον θάνατό του
Η αστυνομική βία και αυθαιρεσία (ακόμα) δολοφονεί
Ιστορικός περίπατος από την Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα
Το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 εγκατέστησε τη χούντα των συνταγματαρχών στην πολιτική εξουσία.
Στις 8 Οκτώβρη του 1967, οι Βολιβιανές Ειδικές Δυνάμεις, με την υποστήριξη της CIA, εντόπισαν με τη βοήθεια πληροφοριοδότη το σημείο στρατοπέδευσης μιας μικρής ομάδας ανταρτών υπό τον Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. Μετά από μάχη, ο Γκεβάρα τραυματίστηκε και συνελήφθη. Το απόγευμα της 9ης Οκτώβρη, με εντολή του Βολιβιανού δικτάτορα Μπαριέντος, εκτελέστηκε εν ψυχρώ.
Επανέκδοση του βιβλίου των εκδόσεων Red Marks
Οι μαζικοί αγώνες μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο
Ο Μάης του 1968 στη Γαλλία δεν ήταν τίποτε άλλο από τη σύγκρουση δύο κόσμων. Δύο κόσμων ολότελα διαφορετικών.
Το Σικάγο άνοιξε το δρόμο που βαδίζουμε σήμερα…
Στις 15 Φεβρουαρίου 2003, πραγματοποιήθηκε μια συντονισμένη ημέρα αντιπολεμικών διαδηλώσεων σε όλο τον κόσμο, κατά την οποία άνθρωποι σε περισσότερες από 600 πόλεις εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην επικείμενη ιμπεριαλιστική εισβολή στο Ιράκ. Η ημέρα αυτή χαρακτηρίστηκε από τους ερευνητές κοινωνικών κινημάτων και το διεθνή Τύπο της εποχής ως «το μεγαλύτερο γεγονός διαμαρτυρίας στην ανθρώπινη ιστορία».
Στις 25 Γενάρη του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές (με 36,34% των ψήφων και 149 βουλευτές) και ανέτρεψε την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Ήταν η πιο σκληρή από τις «μνημονιακές» κυβερνήσεις και επιφανειακά η πιο ισχυρή, αφού συγκέντρωνε τις δυνάμεις των δύο μεγάλων παραδοσιακών κυβερνητικών κομμάτων της εποχής της Μεταπολίτευσης.
Συνέντευξη με τον Δημήτρη Μαριόλη
Είναι πολύ σημαντικό να μη βυθιστούμε στη λήθη.
Καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από την άνοδο του Μουσολίνι στην κυβερνητική εξουσία, δημοσιεύουμε ένα κείμενο του Παναγιώτη Λίλλη με τα γεγονότα που οδήγησαν στη φασιστική νίκη στην Ιταλία. Πρόκειται για μια συντομευμένη και ελαφρώς επιμελημένη εκδοχή ενός ιστορικού παραρτήματος που συμπληρώνει μια νέα κυκλοφορία των εκδόσεων Red Marks. Η έκδοση αυτή, που γίνεται με αφορμή την επέτειο της νίκης του Μουσολίνι και την εκλογική νίκη των πολιτικών απογόνων του (Φρατέλι Ντ’ Ιτάλια), περιλαμβάνει την πολύτιμη παρέμβαση της Κλάρα Τσέτκιν στην συζήτηση που οργάνωσε η Τρίτη Διεθνής το 1923, στο φόντο της φασιστικής νίκης στην Ιταλία, όπως και τον πρόλογο μιας αντίστοιχης έκδοσης αντιφασιστικών κειμένων της Τσέτκιν από τις εκδόσεις Haymarket (2017).
Το καθεστώς του Σάχη στηριζόταν οικονομικά στα έσοδα από το πετρέλαιο, που όλο και μεγάλωναν τις δεκαετίες του ’60 και του ’70.
Σχεδόν μισός αιώνας από τη Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη